Business as usual

Zaterdag 25 april 2020

Geen Pinkpop, geen Vierdaagse en geen betaald voetbal tot 1 september. Uiteraard totaal in lijn met de verwachtingen, maar wat is het pijnlijk om Rutte dit zo te horen zeggen. Drie van de dingen waar ik het meest naar uitkijk in een jaar, in één klap van de baan. Ik wist al dat het totaal uitgesloten zou zijn dat er op korte termijn grote mensenmassa’s op de been zouden worden gebracht. En toch, zolang het niet definitief is, hou je toch de deur op een kier. Uit pure (wan)hoop. In 2019 was Pinkpop denk ik de leukste dag van het jaar en de Vierdaagseweek is eigenlijk elk jaar de leukste week van het jaar. Het gaat dus definitief niet door, maar ik ben in elk geval blij dat er nu duidelijk is tot en met september. Zou er daarna weer een evenement kunnen plaatsvinden? Ik betwijfel het.

De verwachting was dat Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag zou aankondigen dat er maatregelen versoepelt zouden kunnen worden. Kinderen tot 12 mogen weer naar school en sporten, maar verder worden alle maatregelen verlengd. Geen betaald voetbal tot 1 september. Dit betekent dat de Eredivisie niet kan worden uitgespeeld. Dit leidt tot allerlei vragen. Is Ajax kampioen, ondanks dat AZ zoveel punten heeft? Hoe worden de tickets voor Europees voetbal verdeeld? Degraderen ADO Den Haag en RKC Waaltijd? En promoveren Cambuur en De Graafschap? Gaan we naar een Eredivisie met 20 clubs? Nemen we de eindstand na 34 wedstrijden in 2019 als uitgangspunt of na 25 wedstrijden in 2020? Bij mijn nieuwe favoriete radioprogramma Bureau Sport de quarantaine podcast komen Erik Dijkstra en Frank Evenblij met de oplossing: alle resterende wedstrijden uitspelen door middel van het nemen van penalty’s, waarbij alleen de topscorer en de keeper van elke club aanwezig hoeven zijn. Dat was eerlijk geweest dan de oplossing waar de KNVB op vrijdag mee komt. Er is geen kampioen, de huidige stand bepaalt de Europese tickets en er zijn geen degradanten en promovendi. Meerdere clubs willen een rechtszaak aanspannen. Er zijn bijna alleen maar verliezers. Maargoed, verliezen we in deze tijd niet allemaal een beetje?

De financiële belangen voor de Nederlandse Eredivisie zijn groot, maar dit is niks vergeleken met de grootste competities zoals de Premier League en de Bundesliga. De spelers van Arsenal zijn als eerste Engelse club weer welkom op het trainingsveld. In Duitsland zijn er plannen om om 9 mei weer te gaan voetballen, maar wel met bizarre maatregelen. Spelers en arbiters zouden mondkapjes moeten dragen en die elke vijftien minuten moeten vervangen of alle spelers, trainers en andere betrokkenen moeten tot het einde van het seizoen in volledige quarantaine geplaatst worden. Het lijkt te absurd voor worden, maar eerlijk gezegd: ik ga zeker kijken.

Als ik zou zeggen dat bovenstaande foto gemaakt is op 25 april 2019 zou je het geloven toch? Ik heb hem toch echt vandaag gemaakt in het centrum van Utrecht. Mensen op bootjes en kano’s, mensen ogenschijnlijk dicht bij elkaar zittend op de kade en een reusachtige opblaasflamingo naast een cocktailtent. Eigenlijk doet helemaal niks in dit beeld denken aan corona, behalve dan het bier. Zoveel mogelijk binnen blijven en alleen naar buiten voor een ‘ommetje’ en boodschappen? In elk geval niet in Utrecht.

Mijn voornemen van vorige week om, na meer dan een maand, weer eens Kanaleneiland uit te gaan en het centrum van Utrecht te aanschouwen, besluiten Kati en ik uit te voeren. Vorige week vroeg ik mij af wat er te doen zou zijn. Nou, genoeg. Het station is inderdaad heel rustig. Zelfs om 2 uur ’s nachts in normale tijden is het niet zo rustig als het nu is. Veel stationswinkels zijn dicht. Zo is het gedeelte met de Burger King, Döner Company en Smullers (normaal gesproken helemaal vol met mensen) nu dicht en helemaal leeg. Geen stoelen en tafels, alsof het nooit bestaan heeft. Hoog Catharijne is ook rustiger dan normaal, maar desondanks levendig.

Veel winkels zijn, tegen mijn verwachting in, open. Ik ben positief verrast hoeveel maatregelen er al genomen zijn, passend in de anderhalvemetersamenleving (officiële spelling blijkbaar). Bij elke geopende winkel lijkt te gelden dat er per 15m² maximaal één persoon binnen mag zijn. Bij kleinere winkels mogen er daarom bijvoorbeeld maar twee of drie mensen naar binnen, en bij grotere winkels tien. Het gevolg hiervan is dat er buiten de winkels veel mensen zijn en dat er voor een aantal winkels buiten rijen staan, zoals bij schoenenwinkel JD. Doordat Hoog Catharijne groot genoeg is, en er nog altijd veel minder mensen zijn dan normaal, werkt dit goed. Maarja, wat als het advies om binnen te blijven verdwijnt?

Buiten in de stad het wel business as usual. Het is druk en mensen lijken zorgeloos. Maatregelen worden redelijk nageleefd, maar ook niet meer dan dat. Niemand lijkt het erg te vinden. Ook hier zijn veel winkels open, met dezelfde maatregelen als in Hoog Catharijne. Bij de hierboven de genoemde  afhaal cocktailtent met opblaasflamingo halen we Desperado’s, want enigszins wanhopig beginnen we ons na zoveel weken inmiddels wel te voelen. We lopen wat door de stad, de zon schijnt. Twee maanden geleden zouden we dit compleet normaal en zelfs een beetje saai hebben gevonden. Nu voelt het als een heerlijk uitje, nadat ik wekenlang opgesloten heb gezeten.

Er zit ook een schaduwzijde aan. Aan alles merk ik dat mensen klaar zijn met de anderhalve meter regel. Ik hoor inmiddels steeds meer van vrienden dat zij het wat minder nauw met de regels nemen, en met vrienden afspreken. De winkels die open zijn hebben het allemaal keurig georganiseerd. Maar wat koop je daarvoor, als mensen buiten de winkels alsnog de maatregelen negeren? Het zijn geen grove overtredingen, groepsvorming komt nauwelijks voor. Het is meer dat anderhalve meter vaak één meter of een halve meter is. Ik probeer echt wel mijn best te doen om afstand te houden tot mensen, maar als andere mensen hier consequent geen enkele moeite voor doen, ben ik er ook klaar mee. Ik merk ook dat het me meer rust geeft als ik het een beetje loslaat, en daar ontstaat het probleem.  Of is er geen probleem? Als wij ons als Nederlanders op deze manier half aan de regels houden, en de verspreiding van het coronavirus toch beperkt blijft, dan kan het dus misschien wel.

Toch baart het me zorgen, met name als ik naar Zweden kijk. Waar overal in Europa werd overgegaan op een, al dan niet intelligente, lockdown zijn in Zweden al die tijd de restaurants, cafés, bioscopen en sportscholen gewoon opengebleven. Scholen zijn wel gesloten en bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn verboden. Ik was benieuwd wat hier het gevolg van zou zijn. Misschien zag Zweden het als enige goed, terwijl de rest van Europa de economie de nek om aan het draaien was. Inmiddels weten we dat de Zweedse aanpak niet de juiste was. Er zijn al meer dan 2000 Zweden overleden, waarvan ongeveer 1200 in de hoofdstad Stockholm. Dit zijn er veel meer dan andere Scandinavische landen als Noorwegen en Finland. Gisteren heeft de Zweedse overheid gewaarschuwd de restaurants en cafés te sluiten wanneer inwoners van Stockholm zich niet aan de regels houden. Misschien was het handiger geweest om de horeca meteen al te sluiten? Wanneer je kijkt naar de sterfte per miljoen inwoners, komt Zweden er ook slecht vanaf. De nummer één in dat lijstje is overigens België, en daarna Spanje, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. In veel van deze landen nemen de coronacijfers al een tijd af, en kan worden overgegaan tot een versoepeling van de lockdown. In dit lijstje komt vlak na Nederland al Zweden, waar het aantal besmettingen en doden juist nog aan het toenemen is. In de Verenigde Staten wonen zoveel mensen dat het daar relatief nog meevalt met het aantal doden. Wat mij verbaast is dat er in Wit-Rusland, waar nog altijd lekker wordt gesport tussen het wodka drinken door, zowel in absolute zin als relatief, nog amper doden zijn gevallen. Wereldwijd zijn inmiddels al bijna 3 miljoen coronabesmettingen en meer dan 200.000 coronadoden. Een onwerkelijk cijfer, en toch voelt het alsof we op de weg terug zijn.

Aanstaande maandag is het Koningsdag, en dat kan natuurlijk nog niet op de normale manier gevierd worden. Blijkbaar moeten we om 10:00 ’s ochtends gezamenlijk het Wilhelmus zingen. Ik slaap dan nog hoor, al is het wel een goede wekker. Er is een digitale kleedjesmarkt en koning Willem-Alexander zal een nationale toast uitbrengen. Eigenlijk het enige wat er positief is aan deze invulling van Koningsdag, is dat we een extra vrije dag hebben. Mensen uit ons complex hebben wel iets leuks bedacht, namelijk om op alle balkons dezelfde Spotify lijst te draaien en op je eigenlijk balkon drankjes te doen in het oranje. Normaal gesproken hoeven dit soort dingen van mij niet zo. Nu overweeg ik serieus om mee te doen. We hebben in elk geval speciaal voor Koningsdag een borrelplank besteld bij Op Roose. Nu al zin in!

Business as usual

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *