Chinese vlaggetjes

Vrijdag 3 april 2020

Is het toeval dat na bijvoorbeeld SARS, ook het coronavirus uit China komt? Ik heb al langere tijd het gevoel dat er iets niet klopt, maar ik weet niet precies wat. China, het land waar de grootste massamoordenaar ooit lang aan het bewind heeft gestaan. Nog altijd is China communistisch en heeft het de tweede economie van de wereld. Na de Verenigde Staten dus het machtigste land ter wereld. Waar de Verenigde Staten, ondanks Trump, een democratie is, en daarmee min of meer betrouwbaar en transparant overkomt, heb ik bij China het gevoel dat er allerlei dingen spelen waar wij geen weet van hebben. En dat is geen fijn idee, bij een land met zoveel macht. Ik vraag me eerlijk gezegd of de eigen Chinese bevolking wel op de hoogte is van wat hun communistische president Xi Jinping in zijn schild voert. Volgens mij worden die mensen behoorlijk gehersenspoeld.

Ook wat we rondom het coronavirus horen vanuit China geeft mij geen geruststellend gevoel. In eerste instantie verzweeg China de corona-uitbraak. Pas toen het niet meer te ontkennen was dat er iets goed mis was, werd dit voor de rest van de wereld duidelijk. Een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst concludeert dat China minder besmettingen en sterfgevallen rapporteerde dan er echt waren. De cijfers zouden opzettelijk laag zijn gehouden. Crematoria in Wuhan zouden al vele honderden of duizenden urnen hebben meegegeven aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. In sommige schattingen gaat het om 40.000 doden in Wuhan, in tegenstelling tot de gemelde 2500 doden. Natuurlijk hebben alle landen een andere manier van tellen. Hoe weet je of iemand die overlijdt een coronadode is al hij/zij niet getest is? Cijfers die in verschillende landen zijn dus lastig met elkaar te vergelijken, maar waarom zou je bewust lagere cijfers melden? Wat schiet China daarmee op? Toch heb ik het gevoel dat dit weldegelijk zo is.

China lijkt zich op dit moment in elk geval nadrukkelijk te presenteren als redder in nood van de crisis. Nu in China, naar eigen zeggen, de crisis onder controle is en er dagelijks, naar eigen zeggen, nauwelijks besmettingen meer bijkomen, zijn ze plotseling heel begaan met de rest van de wereld. In Europese landen als Italië, Spanje, Frankrijk, Tsjechië en Servië en ook Nederland duiken Chinezen op met beademingsapparatuur en mondkapjes. Steeds weer datzelfde tafereel: Chinezen met mondkapjes op, zwaaiend met Chinese vlaggetjes naast pakketten met daarop de Chinese vlag en de kreet ‘De weg van de vriendschap kent geen grenzen’. Overigens is deze Chinese ‘hulp’ eigenlijk gewoon export, aangezien Spanje bijvoorbeeld bijna 500 miljoen dollar moest betalen voor medische hulpmiddelen. Ook promoot China het eigen communistische politieke systeem, wat het mogelijk maakte om de lockdown succesvol in te voeren. Ook Rusland en Cuba staan, door middel van dokters en ontsmettingsmiddelen, vooraan in de rij om te laten zien hoe behulpzaam ze zijn. Het lijkt meer op PR dan op daadwerkelijk hulp. Wanneer je in een rijtje staat met Rusland en Cuba, ben je als China volgens mij sowieso niet goed bezig. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra ondersteunt dit en zegt dat China met een PR-campagne bezig is om eigen fouten glad te strijken. Hoekstra vindt dat het opsturen van mondkapjes en artsen geen internationaal leiderschap toont en noemt als laatste bijdrage van China ‘het virus zelf’. Ik ben dat wel met hem eens. Volgens mij is China vooral bezig met het oppoetsen van het eigen blazoen, in plaats van het daadwerkelijk helpen van anderen.

Vandaag is er een soort nationale rouwdag in China, ter nagedachtenis aan de mensen die door het coronavirus zijn overleden. Vlaggen hangen halfstok en Chinezen buigen drie minuten lang hun hoofd. Wie ook herdacht wordt is de oogarts Li Wenliang uit Wuhan. Hij overleed op 7 februari op 34-jarige leeftijd aan het coronavirus, waarvoor hij al in december de noodklok luidde. Hij werd niet geloofd en beschuldigd van het verspreiden van geruchten. De politie waarschuwde Li dat als hij door zou gaan met het illegale acties hij gestraft zou worden. Li bleef aan het werk, raakte op 10 januari geïnfecteerd en overleed een maand later. Inmiddels weten we dat Li gelijk had. Wat als de Chinese overheid hem eerder had geloofd? Op internet is nog altijd veel woede richting de Chinese eenpartijstaat, met als meest treffende quote: ‘Dokter Li stierf niet aan het coronavirus, maar aan dit systeem.’

Chinese vlaggetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *