De mooiste tijd van het jaar

Zondag 12 april 2020

Het gevoel dat het ‘nieuwe normaal’ nog heel lang kan duren, begint langzaam beklemmender te worden. Sociale activiteiten die ik eerder helemaal niet miste, mis ik nu wel. Waar ik eerder totaal geen zin had in digitale borrels met vrienden, kijk ik daar nu naar uit. Waar ik eerder snakte naar een weekend zonder verjaardagen en activiteiten, zou ik er nu een moord voor doen.

Op dit moment zijn er, behalve wat verjaardagen en feestjes, geen grote evenementen of vakanties van mij geannuleerd. Kati en ik hebben kaartjes voor de vrijdag van Pinkpop, op 19 juni. Wij hadden ons zo verheugd op de Red Hot Chili Peppers, Keane en Lost Frequencies. Vorig jaar zijn wij voor het eerst naar Pinkpop geweest en dezelfde dag hadden wij al besloten om dit jaar weer te aan. Maar het is natuurlijk ondenkbaar dat dit door kan gaan. Toch hou je de deur op een kier zolang het nog niet officieel is afgelast. Inmiddels heeft directeur van Mojo Concerts het kabinet opgeroepen om alle festivals tot 1 september af te lassen. Naast Pinkpop zijn dit zo’n 200 andere festivals zoals Down The Rabbit Hole en Lowlands. De Nijmeegse Vierdaagse vindt plaats van 18 tot en met 24 juli. Mijn favoriete week van het jaar, ik heb hem al maanden geleden vrijgehouden. Een festival in mijn favoriete, en voormalige woonplaats Nijmegen. Voor mij de perfecte gelegenheid om veel van mijn vrienden in één week te kunnen zien en om zeven dagen lang te chillen, borrelen en feesten. Het gaat niet gebeuren, dat kan ik me niet voorstellen. Wellicht wordt er een manier gevonden om het

wandelevenement op aangepaste wijze wel door te laten gaan. Misschien met minder deelnemers, zonder publiek langs de kant. Maar de vierdaagse gaat niet om het wandelen. Het wandelen is slechts de aanleiding voor het gigantische feest daaromheen. En dat gaat niet gebeuren. In elk geval niet deze zomer, maar wanneer kan zoiets wel weer?

Op dit moment staat de Tour de France nog altijd gepland voor 27 juni tot en met 19 juli. Dit lijkt mij ook onmogelijk, ook zonder publiek langs de kant en sobere ceremonies. Zo ging het nog wel bij de laatste wielerkoers die dit jaar nog wel plaatsvond, Parijs-Nice. Maar de Tour de France is een rijdend circus, zoveel meer dan een peloton met wielrenners. Een Tour de France zonder circus en publiek, is misschien nog wel treuriger dan voetbalwedstrijden in lege stadions of een Vierdaagse zonder Vierdaagsefeesten. Aan de andere kant: op dit moment zouden we met wat voor topsport al heel blij zijn. Topsporters die in hun tuin provisorisch aan het trainen zijn is even leuk, maar ook dat moet niet te lang duren. Maar hoe realistisch is een Tour de France in de zomer? Het is wel in de buitenlucht, maar hoe ga je zorgen dat bijna 200 wielrenners anderhalve meter afstand houden? De voorjaarsklassiekers, de Giro, het EK voetbal en de Olympische Spelen zijn natuurlijk al afgelast. De KNVB wil nog altijd dat de Eredivisie wordt afgemaakt, ondanks dat de burgemeester van Eindhoven al heeft aangegeven dat er in Eindhoven in elk geval niet meer gevoetbald mag worden. We gaan tot en met de zomer geen topsport meer zien.

Wat gaan we doen in de zomer? Geen evenementen, geen feestjes, geen topsport. En wanneer kunnen we op vakantie? Ons plan was om in september of oktober naar Bali te gaan, onze eerste verre reis buiten Europa. De tickets hadden we nog niet gekocht gelukkig. Ik vraag me af of we in september of oktober alweer op vakantie kunnen. Het duurt nog lang, nog bijna een half jaar, maar we zijn echt nog lang niet van dit virus af. Het zou mij eerlijk gezegd als er in 2020 een groot evenement waarbij veel mensen bij elkaar zijn kan plaatsvinden. Eind 2020 kan er veel weer, daar heb ik vertrouwen in. Kunnen we met oud en nieuw met elkaar proosten op een 2021 waarin het ‘nieuwe normaal’, weer het ‘oude normaal’ is geworden. Ik hoop het.

De mooiste tijd van het jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *