Dieren worden immuun voor het virus mens

Maandag 6 april 2020

De Nederlandse coronacijfers beginnen er serieus positief uit te zien. Al een paar dagen is er een stabilisering zichtbaar in het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, IC-opnames en doden. Kunnen we voorzichtig zeggen dat de piek, waar het een paar weken geleden over ging, voorbij is? Het is in elk geval bemoedigend dat de cijfers niet meer toenemen, maar we zijn er natuurlijk nog niet. Ik ben bang dat de positieve cijfers ervoor zorgen dat mensen de regels ook minder in acht gaan nemen, zeker met het heerlijke lenteweer van dit moment. Op tv hoor ik ondernemers hoopvol praten over een mogelijke opening van bijvoorbeeld de horeca na 28 april. We moeten daar echt nog niet op hopen vind ik. De cijfers stabiliseren nu, dankzij de strenge maatregelen. Als we die maatregelen los gaan laten, ben ik bang dat we een terugval krijgen zoals in enkele Aziatische landen te zien is. De voorzichtig positieve coronacijfers is wat mij betreft een bevestiging dat de maatregelen werken, dus laten we dit voorlopig vasthouden. Overigens is dit de laatste dag dat ik het aantal besmettingen en doden noem. Ik het gevoel dat het niet zoveel toevoegt. De absolute aantallen zeggen op dit moment niet zoveel, het gaat het meer om of de cijfers afnemen of juist toenemen.  

In New York een tijger besmet geraakt met het coronavirus. Hij heeft een droge hoest en verminderde eetlust. Ook andere tijgers en leeuwen vertonen dezelfde symptomen. Hong Kong en België raakten eerder al honden en katten besmet. Dieren lopen waarschijnlijk geen gevaar en zijn dus beter bestand tegen het virus. Dieren lijken de coronacrisis sowieso wel prima te vinden. Veel huisdieren krijgen meer aandacht dan ooit, nu hun baasjes altijd thuis zijn. In landen in het Midden-Oosten is dit overigens een heel ander verhaal. Daar belanden honden, katten en andere huisdieren juist massaal op straat omdat mensen bang zijn dat zij het coronavirus kunnen overbrengen. Zielig!

Een positieve ontwikkeling in de relatie tussen mens en dier is dat het in de Chinese stad Shenzhen nu verboden is om honden en katten te eten. Het is de bedoeling dat op termijn de handel in wilde dieren in China gaat verminderen. Eind februari heeft de Chinese president Xi Jinping de verkoop en consumptie van wilde dieren al verboden in China. Dat gaat toch de goede kant op, en dat is nodig.

Volgens de Nederlandse geneeskundige Philip Elders zijn infectieziekten als MERS, SARS, Ebola en HIV zijn allemaal van dier op mens overgesprongen. Bij driekwart van de infectieziekten is dit het geval. Het coronavirus zal volgens Elders dan ook niet het laatste virus zijn waarbij dit gebeurt. Uitbraken van nieuwe infectieziekten ontstaan op plekken waar veel dieren en mensen met elkaar in contact komen, zoals markten waar wilde dieren verhandeld worden. Een andere manier waarop infectieziekten overspringen is wanneer wilde dieren, als gevolg van het omhakken van tropische bossen om landbouwgrond vrij te maken, worden verdreven uit hun natuurlijke habitat en in aangrenzende dorpen en steden op zoek moeten naar een nieuwe woonplek en voedsel. Hierdoor komen wilde dieren en mensen elkaar vaker tegen. Tenslotte kan ook intensieve veeteelt zorgen voor overdracht van infectieziekten. Door de globalisering, verstedelijking, bevolkingsgroei, internationale handel en vliegverkeer worden al deze risico’s nog verwerkt. Philip Elders concludeert daarom dat, als wij op termijn niets veranderen een onze leefstijl en onze relatie met natuur en dier, het risico op uitbraken alleen maar groter wordt.

Er zijn ook weer genoeg voorbeelden van wilde dieren die zich op menselijk terrein begeven. Zo wordt het dorpje Llandudno in Wales overgenomen door 200 berggeiten. Zij trekken zich niets aan van de anderhalve meter afstand. In Japan en Sri Lanka lopen wilde herten door de straten. In hartje Londen wordt een vos gespot. In India loopt er een grote katachtige over een zebrapad en een pauw langs een paar geparkeerde auto’s. In Nederland loopt er een lammetje over de snelweg. Hier in de buurt valt het me op dat er ongelofelijk veel duiven en meeuwen zijn, iets minder spannende dieren. Misschien waren ze er altijd al maar ze vallen me nu op. Ook zie ik veel konijnen. Kati zei het laatst mooi: “Dieren worden nu immuun voor het virus mens.”  

Dieren worden immuun voor het virus mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *