Massagraven

Zaterdag 11 april 2020

Er zijn vandaag officieel wereldwijd meer dan 100.000 mensen overleden door het coronavirus en zijn er meer dan 1,6 miljoen besmettingen vastgesteld. Ik maak een rondje langs de internationale velden om te zien welke landen het zwaarst getroffen zijn.

De Verenigde Staten is nu overduidelijk het nieuwe epicentrum. Het is het eerste land dat de 20.000 doden passeert (20.304) en lost daarmee Italië af als het land met het meeste aantal doden (19.468). Bijna de helft van alle overleden Amerikanen kwamen uit New York (8627). In alleen die staat werden de afgelopen 24 uur 783 doden gemeld. Het eiland Hart Island wordt gebruikt als anonieme begraafplaats voor massagraven aangezien de capaciteit van de mortuaria niet voldoende is. In het hele land overlijden per dag gemiddeld tweeduizend mensen aan het coronavirus. Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten is inmiddels meer dan een half miljoen. Dit is meer dan Italië, Spanje en Frankrijk bij elkaar. Onwerkelijke aantallen.

In Italië is al een tijd een dalende trend te zien als het gaat om het aantal besmettingen en doden, al liggen er nog altijd 3343 Italianen op de intensive care. De schade aan de economie is enorm, zo’n 650 miljard euro. Italiaanse economen en ondernemers zeggen dat Italië kan niet nog een maand stil kan blijven staan omdat dan gaat het land failliet gaan. De Italianen zijn woest op de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra, omdat hij niet akkoord wilde gaan met zogeheten ‘eurobonds’. Dit zijn leningen waarvoor 19 eurolanden garant staan en waarvoor al deze landen hoofdelijk aansprakelijk zijn.  Hoekstra wilde niet toezeggen dat geld zonder afspraken en voorwaarden uit dit noodfonds gehaald kan worden. Dit is niet heel gek, aangezien Italië een staatsschuld van 135% van het Bruto Binnenlands Product heeft, terwijl de EU-norm 60% is. Heel ander bizar nieuws uit Italië is dat een Italiaanse verpleegkundige zijn vriendin, en collega in een Siciliaans ziekenhuis, om het leven heeft gebracht omdat hij dacht dat zij hem had besmet met corona. Een zogenoemde ´coronamoord´, ware het niet dat ze beiden niet besmet bleken te zijn.  

Het land met het meeste aantal doden in verhouding tot het aantal inwoners is Spanje. Dit zijn er inmiddels 16.353, na de VS en Italië het hoogste aantal ter wereld. De regio Madrid is het zwaarst getroffen. Overleden Spanjaarden werden daar gekoeld in een ijsbaan en in Barcelona werden parkeergarages gevuld met lijkkisten. Net als in Italië loopt ook in Spanje het aantal doden en besmettingen al een tijdje terug, maar de noodtoestand is nog van kracht. In de afgelopen maand hebben 330.000 Spanjaarden een gevangenisstraf of hoge boete opgelegd gekregen omdat zij zich niet aan de maatregelen hielden. Een groot contrast in Nederland, waar vooral waarschuwingen worden uitgedeeld en incidenteel een boete.

In Frankrijk zijn inmiddels bijna 15.000 mensen overleden. Net als in Italië en Spanje lijken het aantal doden en besmettingen te stabiliseren en vermindert ook het aantal patiënten op de IC’s. De noodtoestand geldt nog wel. Maandag spreekt president Macron het Franse volk toe en de verwachting is dat de lockdown verlengd gaat worden en dat de scholen pas weer in september open kunnen.

Waar in Italië, Spanje en Frankrijk het dieptepunt lijkt te zijn bereikt, is deze ontwikkeling in Groot-Brittannië nog niet zichtbaar. Dagelijks komen er bijna 1000 sterfgevallen bij en is het aantal van 10.000 doden al bijna bereikt. Premier Boris Johnson was, voordat hij zelf corona kreeg, rijkelijk laat met het doorvoeren van strenge maatregelen. Positief nieuws is dat Johnson de IC inmiddels heeft verlaten en buiten levensgevaar lijkt te zijn.

Iran was na China een van de eerste landen waar het coronavirus om zich heen greep, met inmiddels al ruim 4000 doden tot gevolg. Het aantal besmettingen en doden is daar nu al een tijd stabiel. Dit weekend mogen kleine bedrijven weer aan de slag en wordt verwacht dat twee derde van de ambtenaren weer aan het werk gaat.

In België zijn inmiddels 3346 mensen overleden aan het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er 327 doden bijgekomen. Dit zijn hoge cijfers vergeleken met Nederland. Een paar weken geleden kwamen Belgen nog de grens over naar Nederland omdat de horeca hier nog open waren en in België niet. België is inmiddels al even in lockdown, die verder gaat dan in Nederland. Toch lijkt Nederland het virus beter onder controle te hebben. Opvallend nieuws: in Brussel een negentienjarige jongen omgekomen nadat hij coronamaatregelen negeerde en vervolgens in botsing kwam met een politieauto. Als reactie hierop gingen tientallen jongeren de straat op om te protesteren tegen de politie door onder andere stenen te gooien.

Er zijn inmiddels al meer Belgen overleden dan inwoners van China, waar al een tijd nauwelijks meer besmettingen en doden worden gemeld. Eerder deze week werd de lockdown in Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst uitbrak, opgeheven. Dit gebeurde op feestelijke wijze, met een lichtshow over de rivier de Yangtze. De lockdown heeft daar 10 weken geduurd. De wegen zijn weer open en het openbaar vervoer rijdt weer. Mondkapjes worden nog wel gedragen en er wordt afstand gehouden. Via een app moeten bewoners van Wuhan aantonen dat ze gezond zijn en niet recent in contact zijn geweest met een besmet persoon. Toch is de afgelopen dagen het aantal besmettingen in China weer toegenomen. Er wordt gemeld dat bijna alle nieuwe besmettingen komen van mensen die vanuit het buitenland China binnen zijn gekomen. Vorig weekend waren echter beelden te zien van grote groepen Chinezen die massaal een natuurgebied introkken. Wel met mondkapjes, maar zonder enige afstand. Ook Shanghai en Peking werden overspoeld met mensen die gingen winkelen of naar de weer geopende restaurants gingen. Dit is ongelofelijk als je weet wat die mensen maandenlang te verduren hebben gekregen. Maar het is ook een waarschuwing want dit zou ook in Nederland kunnen gebeuren als het normale leven weer op gang komt.

Voor een land met ruim 83 miljoen inwoners is het aantal doden in Duitsland relatief laag. Het zijn er inmiddels wel meer dan in Nederland, maar het aantal doden en besmettingen stabiliseert wel. In Europa lijkt Duitsland het coronavirus snel onder controle te hebben gekregen. Duitsland heeft een gigantische capaciteit IC-bedden, die nog lang niet allemaal bezet zijn. Om die reden liggen er al meerdere Nederlandse patiënten op een Duits IC-bed. Daarnaast wordt er in Duitsland wordt er veel meer getest dan in andere landen, waardoor sneller zichtbaar is wie er besmet zijn. Ook zijn Duitsers gedisciplineerd en volgen ze regels vanuit de overheid braaf op.

Opmerkelijke buitenlandse nieuwsberichten:

  • De Russische arts Anastasia Vasileva heeft gedeeld dat sommige ziekenhuizen worden omgetoverd tot coronacentra zonder dat dat wordt erkend, dat het dokters wordt verboden om het woord corona te gebruiken en dat in overlijdenscertificaten moet worden gemeld dat patiënten zijn overleden aan een andere aandoening dan corona. Dit versterkt het gevoel dat Poetin niet eerlijk is over de daadwerkelijke coronacijfers in Rusland.
  • Op het Indonesische eiland Java worden agenten, verkleed als geest, ingezet om dorpelingen bang te maken zodat ze thuis blijven en niet de straat op te gaan. Het werkt ook nog.
  • De toppen van de Himalaya zijn voor het eerst in decennia zichtbaar door de lockdown in India.
  • In Wit-Rusland wordt nog altijd gevoetbald, maar veel supporters durven het niet meer aan om massaal naar het stadion te komen. Voetbalclub Dynamo Brest zette daarom poppen op de tribune, zodat het voller leek.  
  • Japanse studenten van een universiteit in Tokio hadden een alternatieve diploma-uitreiking. Zij namen niet zelf, maar met een op afstand bestuurbare robot hun diploma in ontvangst.
Massagraven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *