Verontrustende berichten

In Nederland lijkt het coronavirus in rook te zijn opgegaan. Hoewel tegenwoordig iedereen getest kan worden, blijft het aantal mensen met corona in ziekenhuizen en op de IC afnemen. Er is de afgelopen tijd al een aantal keer 0 coronadoden gemeld. Bijna alles wat dicht was, is weer open. Maatregelen zijn er wel maar worden nauwelijks nog echt nageleefd. Ik vroeg me in mijn blog van vorige week openlijk af of het eigenlijk nog wel toegevoegde waarde heeft om te schrijven over iets wat minder en minder invloed op ons leven heeft. Slapende honden kan je echter beter niet wakker maken. Een blik over de grens leert dat we niet te vroeg moeten juichen.

Eerder schreef ik dat het coronavirus in Europa onder controle leek, en dat het nu in andere delen van de wereld opdook, zoals in Zuid-Amerika en Afrika. In een aantal Aziatische landen leek het ook onder controle maar daar moesten maatregelen weer worden teruggedraaid na nieuwe corona uitbraken. De weg leek vrij om vanaf juli weer binnen Europa op vakantie te gaan, maar er duiken steeds meer verontrustende berichten op. Wat is er aan de hand?

Europa

In de Spaanse regio’s Galicië en Catalonië zijn opnieuw lockdowns ingesteld na een plotselinge toename van het aantal besmettingen. Dit betekent dat honderdduizenden inwoners de omgeving niet meer mogen verlaten, niet lang nadat alle Spanjaarden drie maanden lang een van de zwaarste lockdowns ter wereld hebben doorstaan.

Bij een corona-uitbraak bij een vestiging van een vleesverwerker in Duitsland raakten 1500 werknemers besmet. Daardoor moesten 600.000 inwoners van de districten Gütersloh en Warendorf in quarantaine.

In Italië is voor de zesde dag op rij het aantal coronabesmettingen gestegen. Met name in Rome en omgeving is het aantal nieuwe besmettingen relatief hoog. Opvallend is dat de groei voor bijna de helft veroorzaakt wordt door buitenlanders die terugkeren in Italië na een verblijf in hun vaderland. Ook worden er 70% minder mondkapjes verkocht.

In de Portugese hoofdstad Lissabon zijn 20 wijken met in ruim 700.000 inwoners opnieuw in lockdown gegaan. Toeristen wordt verzocht te vertrekken.

De Engelse stad Leicester ging na een toename van het aantal besmettingen, waaronder veel kinderen en jongeren, weer in lockdown. De 300.000 inwoners mogen onder andere niet meer naar niet-noodzakelijke winkels en de scholen zijn weer dicht. Zaterdag gingen in de rest van het land de kroegen weer open en dat ging wat minder subtiel dan in Nederland. Op foto’s is te zien dat grote groepen Engelsen dicht op elkaar staan, op straat liggen, drank over zichzelf heen gooien en elkaar omhelzen. De Engelse politie concludeerde terecht dat dronken Engelsen geen afstand kunnen houden. Eerlijk gezegd had ik dit soort taferelen ook in Nederland verwacht.

In Luxemburg is het aantal besmettingen in drie weken tijd vertienvoudigd, waardoor maatregelen worden verscherpt. Om diezelfde reden moeten Zwitsers verplicht een mondmasker dragen in het openbaar vervoer en moeten reizigers afkomstig uit 29 hoge risico-landen bij aankomst verplicht in quarantaine. In Oekraïne werd op 19 juni een nieuwe lockdown afgekondigd. In Tsjechië lijkt er nog weinig aan de hand. In Praag deden zo’n 2000 Tsjechen mee aan een ‘corona-afscheidslunch’.

Ook in de Balkan grijpt het coronavirus in meerdere landen weer om zich heen. In Kroatië, Servië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië en Kosovo loopt het aantal besmettingen op. In de Servische hoofdstad Belgrado is de noodtoestand afgekondigd. Als reactie daarop braken rellen uit en drongen tientallen demonstranten het parlementsgebouw binnen. Het is een groot contrast met de afgelopen periode, waarin er verkiezingen werden gehouden, de horeca vol zaten en er in voetbalstadions niets van coronamaatregelen te merken was. In augustus staat er een gigantisch vierdaagse dancefestival op het programma in Novi Sad, de tweede stad van Servië. Vorig jaar was er een recordaantal van 200.00 bezoekers. Nederlandse jongeren die een kaartje hadden gekocht werden door het ministerie verzocht niet te gaan, maar het is nu de vraag of dit festival überhaupt door kan gaan.

In Kosovo heeft de regering in de hoofdstad Pristina en drie andere steden opnieuw een avondklok ingesteld. Er worden vraagtekens geplaatst bij de strategie van de overheid, aangezien het advies van medisch experts genegeerd werd. 30% van de Kosovaren schijnt daarnaast niet te geloven dat corona bestaat.

Van alle besmettingen die in Montenegro gemeld zijn, werd de helft in de laatste twee weken vastgesteld. De regering noemt de eerder genoemde voetbalwedstrijd in Belgrado tussen Partizan en Rode Ster, waar veel Montenegrijnen aanwezig waren, als oorzaak.  

Rest van de wereld  

Buiten Europa werden in de deelstaat Tamil Nadu in India, Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, Panama-stad, Frans-Guyana, de Westelijke Jordaanoever en de Marokkaanse stad Safi nieuwe lockdowns ingesteld als gevolg van nieuwe uitbraken. In de Australische deelstaat Victoria werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen gemeld sinds de uitbraak van het virus in Australië. Victoria, met het daarin gelegen Melbourne, moet daarom zes weken in een strenge lockdown. In Israël zijn, om een lockdown te vermijden, alle cafés, discotheken, fitnesscentra en theaterzalen gesloten na een nieuwe stijging van het aantal besmettingen. In Iran zijn er 200 mensen op één dag overleden als gevolg van het coronavirus.  Iran was één van de eerste landen waar het coronavirus opdook en lijkt sinds de versoepeling van een aantal maatregelen weer helemaal terug te zijn. Landen als Amerika, Brazilië en India zitten zelfs nog middenin de eerste coronagolf.  

Moeten we ons in Nederland zorgen maken? We houden ons hier niet aan de regels en toch blijft het goed gaan. Misschien is het meer geluk dan wijsheid. Toch zie je taferelen, zoals in Engeland bij de heropening van de Pubs en Serviërs die massaal samenkomen, in Nederland niet. We houden in Nederland geen anderhalve meter afstand, maar voelen denk ik wel redelijk goed aan wat wel en niet kan. We gebruiken ons gezonde verstand, meer dan in sommige ander landen. Ik hoop niet dat we terug moeten naar een lockdown, maar het is natuurlijk niet uit te sluiten. Gisteren stond ik met zeker honderd anderen op een perron van station Den Bosch te wachten op de NS-bus naar Utrecht. Op de perrons zijn mondkapjes niet verplicht maar het was onmogelijk om afstand te houden. In de bus werden wel mondkapjes gedragen, maar niet altijd op de juiste manier en er zit iemand direct naast je. De rit naar Utrecht duurde ook nog eens anderhalf uur omdat boeren met tractors het nodig vonden om de snelweg te blokkeren. Dit zijn natuurlijk wel situaties waarin een virus makkelijk kan overspringen. Ik probeer maar niet teveel vooruit te denken en te plannen, en meer in het moment te leven. Op dit moment gaat het gelukkig goed in Nederland.

Grappig hoe je denkt bepaalde dingen heel erg te gaan missen maar dat dit niet het geval blijkt te zijn omdat je zo went aan de absentie ervan. De sportschool is daar een goed voorbeeld van. In het pre-coronatijdperk was de sportschool voor mij zowel een middel om enigszins fit te blijven en gaf het me een goed gevoel achteraf. In de afgelopen maanden heb ik mij extra gefocust op mijn stappen, ben ik bijna elke dag gaan wandelen en deed ik home workouts. De sportscholen zouden eigenlijk tot 1 september dicht moeten blijven, maar sportschooleigenaren hebben het voor elkaar gekregen dat dit twee maanden eerder al kan. Ook sekswerkers zijn alweer een week begonnen maar orale seks is verboden en alleen standjes zonder aankijken zijn toegestaan. Volgens mij is dit net zo waarschijnlijk als dat voetbalsupporters fluisterend gaan juichen na een goal. Ook de sauna’s zijn weer open, wat goed uitkomt omdat Kati en ik aankomend weekend naar Nijmegen gaan vanwege ons vijfjarig jubileum. We gaan dan naar Thermen Berendonck, de spa vlakbij ons vorige huis in Nijmegen, die toen nog niet klaar was.

Bij Fit For Free moet je van tevoren reserveren voor time slots van een uur. Er mag maar een bepaald aantal mensen tegelijkertijd binnen zijn, waardoor het nog lastig is om een vrije plek te vinden. Bij de ingang moet je inchecken en een spray met desinfecterende vloeistof meenemen. Pijlen op de vloer geven aan waar je mag lopen en sommige apparaten mogen niet gebruikt worden omdat ze te dicht op elkaar staan. Tijdens het sporten besef ik dat ik hier eigenlijk alleen ben omdat het kan. Net zoals je op elk rustig moment je telefoon erbij pakt. Niet omdat je het leuk vindt, maar omdat het kan. Ik had verwacht de Fit For Free te gaan missen, maar er is iets voor in de plaats gekomen wat me eigenlijk beter bevalt. En of het allemaal veilig is? Ik neem aan van wel, maar zoals met alle maatregelen ben je afhankelijk van hoe serieus mensen het nemen. Zou iedereen alle apparaten na gebruik schoonmaken? Ik denk van niet. Misschien zou Fit For Free beter een voorbeeld kunnen nemen aan een sportschool in Californië, waar plastic schermen ervoor zorgen dat er op afstand gesport kan worden. Of in Canada, waar deelnemers in hun eigen plastic bubbel yoga- en fitnesslessen kunnen volgen.

Wat ik behalve het zelf sporten nog veel meer verwachtte te gaan missen was sport op tv. Ik heb beschreven hoe erg ik ervan baalde dat het ene na het andere grote sportevenement werd afgelast. De Giro d’Italia had in mei plaats moeten vinden en toen voelde ik de leegte nog enigszins. Vandaag besefte ik me dat het EK voetbal nu al bijna een maand bezig zou moeten zijn. De finale zou aanstaande zondag zijn geweest. Ik zou zoals altijd elke wedstrijd proberen te kijken. Nu is het eigenlijk volledig langs me heen gegaan. Op televisie werden alternatieve programma’s aangeboden in plaats van het Eurovisie Songfestival en Pinkpop, waar ik heen zou gaan. Dat maakte dat ik er even bij stilstond, maar ook niet meer dan dat. Het had een fantastische sportzomer moeten worden. Dat werd het niet, maar de acceptatie kwam snel. Verlangen naar iets wat niet gaat gebeuren, heeft geen zin. Dat is rationeel makkelijk gezegd, maar dus blijkbaar ook gevoelsmatig snel gedaan. Tegen mijn verwachting in is er op dit moment alweer veel sport te zien. In veel landen in Europa worden de nationale voetbalcompetities afgemaakt en ook de Champions League zal hervat worden. Er wordt alweer gefietst en de wielerkalender voor de komende maanden zit bomvol. Vanaf begin augustus tot begin november worden alle grote klassiekers, de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta gereden. De Giro en de Vuelta overlappen en alle wedstrijden zijn zo dicht op elkaar gepland dat er bijna onmogelijke keuzes gemaakt worden. Het worden wel hele mooie en spectaculaire maanden. Ook de Formule 1 is afgelopen weekend weer van start gegaan. De eerste race op het circuit van Oostenrijk werd gewonnen door Valtteri Bottas. Er is op dit moment nog maar een deel van de kalender bekend, maar waarschijnlijk moet er tot december geracet worden om alle wedstrijden af te kunnen werken. Genoeg om naar uit te kijken, en het voelt als pure bonus. Zonder sport op tv had ik het ook overleefd maar het is absoluut een heel prettig vooruitzicht.

Verontrustende berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *