Word wakker

Woensdag 26 augustus 2020

Wat denk jij? Is de overheid er om ons te beschermen of moeten wij onszelf beschermen tegen de overheid? Gebruiken machtshebbers hun macht om corona te bestrijden of gebruiken zij corona om meer macht te krijgen? Bestaat corona eigenlijk wel of leven we al maanden in een soort simulatie? Over deze vragen wil ik het vandaag gaan hebben.

Op 8 april schreef ik over ‘vergezochte’ corona complottheorieën. Zo zou het virus zijn gecreëerd als biowapen in een Chinees laboratorium en viel de uitbraak in China wel heel toevallig samen met de lancering van de eerste 5G netwerken. Een andere theorie beschreef het coronavirus als een test om te zien hoe makkelijk wij ons houden aan de maatregelen en hoeveel (of weinig) weerstand we bieden. Complotten hebben mij altijd geïntrigeerd. Niet omdat ik daadwerkelijk denk dat ze waar zijn, maar omdat het boeiend is om er over na te denken en er in veel gevallen geen bewijs is voor het tegendeel. Inmiddels ben ik erachter dat veel mensen dit iets serieuzer nemen.

Een tijdje terug kreeg ik een briefje in de bus met daarop de tekst “Hoe ernstig is het virus nog aanwezig en is de spoedwet noodzakelijk? Hoe schadelijk zijn mondkapjes voor uw gezondheid wegens ophoping koolstofdioxide en zuurstoftekort? Bevrijd u van de virus, angst en ga op onafhankelijk onderzoek uit a.u.b.” Daarboven staat een bijna onleesbaar plaatje met de kaart van Nederland, wat volgens mij aan moet tonen dat er in de afgelopen weken nauwelijks coronadoden zijn gevallen. Ook wordt opgeroepen om de petitie “WIJ ZEGGEN NEE! TEGEN DE SPOEDWET!” te tekenen. Minister Hugo de Jonge is al een tijd bezig met een coronaspoedwet. De regels en maatregelen rondom corona zijn nu nog in noodverordeningen vastgelegd maar zijn niet bedoeld voor een langere periode en de democratische controle en goedkeuring ontbreekt. Het kabinet wilde daarom de regels in een coronaspoedwet verankeren. De Tweede Kamer keurde de eerste spoedwet onlangs af vanwege zorgen over de corona-app en de mogelijkheid om in huiskamers te controleren of mensen zich aan de coronaregels houden. Beide onderdelen zijn in de nieuwe wet verdwenen.

Er zijn altijd mensen die overal op tegen zijn en elke vorm van overheidsbemoeienis als bedreigend ervaren, maar uit een onderzoek van Onderzoeksbureau Kieskompas blijkt dat één op de tien Nederlanders gelooft in coronacomplotten. Dat is veel! Het gaat dan vooral om aanhangers van extreem linkse- of rechtse partijen. Zij zijn onder andere bang dat met het toekomstige coronavaccin een chip wordt geïnjecteerd om mensen permanent te blijven volgen. In dit onderzoek zijn 8000 mensen gevraagd, maar daarvan geloven er dus toch 800 dat er iets niet in de haak is. De actiegroep Viruswaanzin, die zichzelf inmiddels Viruswaarheid noemt, noemt de lockdown en de coronamaatregelen een aantasting van de rechtstaat, vindt handen wassen onzin en meent dat besmetting- en sterftecijfers worden gemanipuleerd. De theorie dat 5G de ware reden is dat zoveel mensen ziek worden en dat corona is bedacht om dit te kunnen verklaren, wordt door veel mensen aangehangen. Dat is de reden dat er meerdere zendmasten in brand zijn gestoken en mensen niet meer in de buurt van die zendmasten willen komen. Een andere theorie die steeds meer aan populariteit lijkt te winnen, gaat uit van een geheime elite (de Illuminati) bestaande uit de 1% rijkste mensen ter wereld, die een nieuwe wereldorde willen vestigen om de wereld te overheersen.

De vele demonstraties op de malieveld tegen de coronamaatregelen versterken het beeld dat steeds meer mensen vraagtekens zetten bij de bestrijding van het coronavirus. Dit zijn namelijk niet alleen mensen die, net als ongeveer iedereen, klaar zijn met corona en de anderhalve meter afstand, maar echt geloven dat corona een soort dekmantel is van machtshebbers om meer macht te krijgen. Dat is denk ik ook de reden dat zij over gaan tot geweld, omdat zij echt geloven dat ze moeten strijden tegen een gevaarlijke vijand. Een vaak gehoorde kreet is “Word wakker”. Ik schrik ervan dat zoveel mensen daadwerkelijk uitgaan van slechte intenties vanuit de overheid. Je kunt veel zeggen van Hugo de Jonge en Mark Rutte, maar ze lijken mij niet kwaadaardig. Aan de andere kant: het bewijs dat dergelijke complottheorieën niet waar zijn, heb ik ook niet.   

Wat wél vaststaat, is dat het vertrouwen in het coronabeleid van de regering afneemt. “Ik val maar met de deur in huis. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land,” aldus premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag. Rutte en de Jonge, wijzen ons wederom op het stijgende aantal besmettingen. Deze vinden blijkbaar met name plaats in de privésfeer: bij feestjes, borrels en familieaangelegenheden. Het advies is om nog maar maximaal 6 mensen thuis uit te nodigen. In drukke gebieden in Amsterdam en Rotterdam is een mondkapjesplicht ingevoerd.

Vakantiegangers of reizigers die terugkomen uit landen waar een negatief reisadvies geldt, krijgen het advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. De lijst van landen of regio´s waarvoor dit geldt wordt steeds langer. Hugo de Jonge wil het wettelijk mogelijk maken dat mensen die uit een besmet gebied terugkomen, of mensen waarvan de GGD heeft vastgesteld dat ze met een besmet persoon in contact zijn geweest, verplicht in quarantaine moeten, wanneer zij dit niet vrijwillig doen. Om het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD te ondersteunen wil De Jonge wil vanaf 1 september de al maanden geleden aangekondigde coronavirus-app lanceren.

Kortom: vergeleken met het voorjaar is er eigenlijk heel veel mogelijk, maar gevoelsmatig zitten we weer in een neerwaartse spiraal. En is er nu echt reden tot ongerustheid? Het aantal besmettingen loopt inderdaad op, maar is dat niet inherent aan het feit dat het zomervakantie is, de zon schijnt en mensen de hort op gaan? Tijdens de intelligente lockdown zei Rutte dat de maatregelen primair bedoeld zijn om kwetsbaren te beschermen en te voorkomen dat ze zorg overbelast raakt. Op dit moment zijn er nauwelijks extra ziekenhuisopnames, laat staan IC-opnames of doden. Ik mis de urgentie, die er in maart wél was. Het grootste deel van de mensen hield zich aan de maatregelen, omdat het duidelijk was waarvoor we het deden. Daarnaast kan er nu veel meer getest worden, waarmee de kans op positieve tests vergroot wordt.

Mijn favoriete films, series en boeken bevatten elementen van list en bedrog en mindfuck, waarbij je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en niks is wat het lijkt. Tijdens de manie die ik had in 2013 leek ik soms zelf de hoofdrol te spelen in een dergelijk scenario. Ik had het gevoel dat iedereen tegen mij was en mij het geluk niet gunde, terwijl in werkelijkheid het tegendeel waar was. Soms had ik het gevoel dat ik geen volledige controle over mezelf had, doordat ik werd overspoeld door heftige emoties. In die manische fase had ik, sensatiebelust als ik was, misschien wel geloofd in die corona complottheorieën. Desondanks heb ik vertrouwen in de Nederlandse regering en ga ik ervan uit dat zij de juiste beslissingen nemen op basis van alle informatie die zij tot hun beschikking hebben.

Word wakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *