Golf van hitte en twijfel

Vrijdag 26 juni 2020

Het is pas juni en we hebben we de eerste hittegolf van het jaar al te pakken. Net geen landelijke  hittegolf trouwens, want daarvoor moet er drie dagen achter elkaar 30 graden in De Bilt gemeten worden en dat was net niet het geval. De temperatuur in huis is inmiddels al boven de 27 graden gekomen. Niet bevorderlijk voor het slapen en ook zeker niet voor het thuiswerken. Het geeft me wel letterlijk en figuurlijk een benauwend gevoel dat het nu al zo warm is en dat juli en augustus nog moeten komen. 30 graden is prima als je op vakantie bent. Dan heb je vaak een zwembad of strand in de buurt en kan je de hele tijd in slippers rondlopen. Bovendien is 30 graden in bijvoorbeeld Spanje en Italië een stuk aangenamer dan in Nederland, waar het al snel plakkerig en benauwd wordt. Ik kan slecht tegen warmte. Het maakt me passief en het maakt dat ik het liefst zo min mogelijk beweeg. Dat doet ook iets met mijn gemoedstoestand. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. Het is op dit moment aan het regenen en onweren en de temperaturen gaan in het weekend weer omlaag.

Of het met de warmte, en de daaruit voorvloeiende passiviteit, te maken heeft weet ik niet zeker maar ik ben steeds meer aan het twijfelen aan de toegevoegde waarde van mijn blogs. Ik heb inmiddels een website, waar ik al mijn blogs op heb gezet. Ik heb een Facebook pagina aangemaakt, maar heb er nog niks mee gedaan. Ik heb contact gehad over een samenwerking met stichting Out of the box TV maar dat is nog afwachten. Toen ik begon met schrijven, voelde ik dat we ons in een bizarre en unieke situatie bevonden en dat wilde ik in kaart brengen. Dat heb ik gedaan en ik geloof er ook in dat dit voor anderen interessant kan zijn om te lezen, met name wanneer het coronavirus naar de achtergrond van ons geheugen is verdwenen. Op dit moment is er echter alweer zoveel mogelijk. Maatregelen lijken er meer te zijn voor de bühne, dan dat ze ons daadwerkelijk gezond houden. Al een aantal weken beschrijf ik met name de versoepelingen. Ook vandaag ben ik dat weer van plan want vanaf 1 juli aanstaande is er nog meer mogelijk dan gepland. Maar is dat nog interessant om te lezen? Daar heb ik mijn twijfels bij.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het de laatste tijd ook vaak uitstel om te schrijven. Het geeft mij toch een bepaalde druk dat ik weer iets interessants moet schrijven. Ik wil dat het informatief is, dat er variatie in zit, dat het persoonlijk is maar dat het ook weer niet teveel over mij gaat. Fijn dat perfectionisme. En daar komt dan de twijfel die ik hierboven beschrijf nog bij. De mensen die ik (een deel van) mijn stukjes heb laten lezen zijn enthousiast, maar deze mensen staan ook dicht bij mij. Ik schrijf graag over iets wat op dat moment heel relevant is en grote invloed heeft op mensen. Dat was zo in het dagboek over mijn tijd in een kliniek en dat was zo in de afgelopen maanden toen de hele maatschappij zwaar werd aangetast door het coronavirus. Inmiddels is de urgentie wat verdwenen. Een tweede golf ligt altijd op de loer, maar daar is vooralsnog in Nederland niks van te merken. We zien nu vooral dat mensen zich eigenlijk weer als vanouds gedragen en dat de meeste dingen die we altijd deden ook weer mogelijk zijn, en dat dit totaal niet leidt tot meer besmettingen. Heeft het dan toegevoegde waarde als ik stukjes blijf schrijven over een situatie die in feite niet verandert?

Sinds ik één keer per week een stukje schrijf, doe ik dat meestal op zondag. Dat heeft deels te maken met mijn uitstelgedrag. Daarnaast vind ik het een fijne dag om te schrijven en het geeft me de ruimte om van tevoren het nieuws van de rest van de week te verzamelen. Qua tijd had het ook op een andere dag gekund. De afgelopen maanden zat er in feite weinig verschil tussen de vrijdag, zaterdag en zondag. Drie dagen waarop ik niet hoefde te werken en waarop ik invulling moest geven aan mijn dag. Die rust was heel fijn, al miste ik het om dingen te ondernemen en had ik met name moeite het gebrek aan perspectief. Waar het met name in maart en april af en toe nog lastig was om mijn weekenden te vullen, waren er zeker sinds 1 juni steeds meer opties en mogelijkheden. Een bezoek aan de Ikea werd opeens een bijzonder uitje, met de fiets een weekend weg een prima alternatief voor een vakantie en bier drinken op het terras was nog nooit zo lekker.

De reden dat ik nu op vrijdagavond aan het schrijven ben, is omdat de rest van mijn weekend helemaal vol zit. Morgen ga ik met de trein naar Hengelo voor de housewarming van Erik, die daar in coronatijd naartoe is verhuisd. Een groot deel van de Insignis vriendengroep zal daar voor het eerst sinds lange tijd weer fysiek bij elkaar zijn. Vier van hen heb ik inmiddels alweer één op één gezien in de afgelopen tijd. Dat voelde steeds al bijzonder, dat dat weer kon, maar nu zijn we dus voor het eerst weer als grote groep bij elkaar. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Gaan we toch proberen afstand te houden, of gaat dat helemaal overboord? Gaan we weer handen schudden, zoals we dat als mannen altijd gedaan hebben, of laten we dat achterwege?

Om vanuit Hengelo nog in Utrecht te kunnen komen, kan ik het niet te laat maken en dat komt goed uit want zondag gaan we naar de Efteling. Op het moment dat bekend werd dat de Efteling weer open zou aan, hebben wij meteen gereserveerd. Zondag was de eerste optie. We moeten er tussen 10:45 en 11:30 zijn om de drukte te vermijden en je moet via de app reserveren voor attracties. Sowieso mogen er lang niet zoveel mensen in het park aanwezig zijn als normaal. Het gevolg zou moeten zijn dat er minder wachtrijen zijn, wat ook nodig is om afstand te kunnen houden. Ik las in een artikel dat er in de Efteling helemaal geen afstand wordt gehouden en dat alle voorzorgsmaatregelen grotendeels worden genegeerd. Dat zou me niets verbazen, aangezien je dit beeld overal ziet. Je zou echter verwachten dat de Efteling daar geen risico mee zou nemen. We zullen het zien zondag. Het scheelt dat bezoekers zich grotendeels in de buitenlucht bevinden, dus het besmettingsgevaar zal kleiner zijn.

Op woensdagavond geeft premier Rutte de laatste grote coronapersconferentie. De laatste keer dat minister Hugo de Jonge en hij toelichting geven op de coronasituatie, de maatregelen en de versoepelingen. Rutte vat de huidige situatie als volgt samen: “Vandaag hebben we de ergste loopings en scherpste bochten van de achtbaan gehad, voor nu.” Rutte waakt nog altijd voor gemakzucht en geeft aan dat Nederland zonder maatregelen te maken zouden hebben gekregen met 135.000 ziekenhuisopnamen en 35.000 mensen op de intensive care. Bij de aangekondigde maatregelen voor 1 jul werd steeds gesproken over een bovengrens van maximaal 100 mensen dat binnen en buiten bijeen komt. Die bovengrens vervalt, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven helemaal geen afstand meer te houden. Het betekent dat concerten en evenementen weer mogen plaatsvinden. Grote evenementen kunnen pas weer vanaf half augustus plaatsvinden. In de horeca hoeven de tafeltjes niet meer anderhalve meter uit elkaar te staan, mits er zogeheten ‘kuchschermen’ worden geplaatst. Het openbaar vervoer is mag weer gebruikt worden voor niet-noodzakelijke reizen en alle stoelen mogen bezet zijn, mits er mondkapjes gedragen worden. Ook is het weer mogelijk om met meer dan twee personen, uit verschillende huishoudens, bij elkaar in de auto te zitten. Casino’s, sportscholen en sauna’s mogen definitief weer open. Seksclubs en sekswerkers kunnen weer van start, maar discotheken en nachtclubs blijven gesloten. De eredivisie gaat op 12 september weer van start en daarbij is publiek weer deels welkom. Wel moet er afstand worden gehouden en mogen supporters niet juichen of zingen. In augustus mogen de voetbalclubs oefenwedstrijden tegen elkaar spelen om wedstrijdritme op te doen. Na de zomervakantie gaan de middelbare scholen weer helemaal open en kan het hoger onderwijs ook weer van start. De zorgmedewerkers krijgen een netto bonus van 1000 euro, en voorlopig niet de structurele loonsverhoging waar de linkse partijen om vroegen. Er is nog altijd geen duidelijkheid over het gebruik van een app om corona te traceren.

Veel nieuws in één keer. Het komt erop neer dat bijna alles weer kan vanaf woensdag. Voor kinderen en jongeren tot 18 kan alles weer en voor mensen van boven de 18 kan alles, zolang er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Geert Wilders had wel een terecht punt dat het niet meer uit te leggen is. Daarbij noemde hij het voorbeeld dat een touringcar vol met mensen naar het een horecagelegenheid rijdt, om daar vervolgens anderhalve meter uit elkaar te moeten zitten, of met kuchschermen ertussen. Het is inderdaad niet meer uit te leggen, maar ik heb inmiddels geaccepteerd dat dat het geval is. Eigenlijk was het wel makkelijker toen we binnen moesten blijven. Toen was het heel duidelijk wat er wel en vooral niet mocht. Het was ook best fijn dat er veel niet meer kon. Even geen verplichtingen meer en geen uitjes. Behalve naar nachtclubs en discotheken gaan kan vanaf 1 juli praktisch alles weer, en dat betekent dat de weken automatisch weer volstromen. Dat is enerzijds juist wat ik al die tijd miste, met name het afspreken met vrienden, maar anderzijds brengt het ook een bepaalde druk en verwachtingen met zich mee. Dit weekend zit bijvoorbeeld alweer helemaal vol en dat is leuk maar kost me ook veel energie.

Update zaterdag 26 juni, 23:15

Ik zit op dit moment licht aangeschoten in de trein van Hengelo terug naar Utrecht nadat ik bij de housewarming van Erik ben geweest. Op één na was de complete vriendengroep naar het verre oosten van het land afgereisd en het was goed om ze weer te zien. Ogenschijnlijk was er weinig te merken van de spanningen die er waren in de groep tijdens de laatste keer dat we met zoveel bij elkaar waren. Het was weer als vanouds. Het weer was top, de BBQ werd aangestoken en het bier (Grolsch uiteraard) smaakte weer goed. Helaas moest ik rond 22:15 richting de bushalte lopen om nog een fatsoenlijke aansluiting naar Utrecht te geven. Inmiddels zit ik met mijn mondkapje op te bedenken hoe ik de komende anderhalf uur in deze trein kan besteden. Tot volgende week!

Golf van hitte en twijfel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *