Biologische bom

Zaterdag 28 maart 2020

Op 19 februari werd de Champions league wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia gespeeld in Milaan. Een glorieuze avond voor Champions league debutant Atalana, er werd met 4-1 gewonnen. Met terugwerkende kracht kijken we toch anders naar deze wedstrijd. Op de tribune zaten 40.000 fans. Op dat moment was nog niet bekend dat het coronavirus op dat moment al om zich heen aan het grijpen was in Noord-Italië. De return van deze wedstrijd werd zelfs nog gespeeld, zonder publiek. Dat was op 10 maart, nog maar 2,5 week geleden. Inmiddels zijn 25 mensen van Valencia besmet met corona, waaronder 10 spelers. De burgemeester van Bergamo noemt de wedstrijd in Milaan een ‘biologische bom’, waarbij het virus als een razende van de ene op de ander fan over is gegaan. Was carnaval de biologische bom in Nederland?

Italië en Spanje zijn in Europa ook de landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. In Italië zijn inmiddels al meer dan 10.000 overleden. Het bevestigde aantal besmettingen staat op bijna 100.000. Er komen dagelijks bijna 1000 sterfgevallen bij. Ook in Spanje gaat het die kant op. Het totale sterftecijfer staat op 5690. Vanaf maandag mogen daar alleen nog de mensen met essentiële beroepen de deur uit. In heel Europa zijn ruim 20.000 mensen overleden, waarvan bijna driekwart bestaat uit Italianen en Spanjaarden. Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië neemt het aantal sterfgevallen nu met honderden per dag toe. De Britse premier Johnson blijkt bovendien corona te hebben, maar bestuurt nog wel het land. In Amerika zijn alleen al in New York meer dan 500 mensen overleden, meer dan een kwart van het totaal aantal doden in Amerika. Inmiddels melden ook steeds meer Afrikaanse landen coronabesmettingen en doden als gevolg daarvan. Europese landen zijn qua zorgsysteem nog behoorlijk voorbereid op een crisis als deze. In de armere Afrikaanse landen is dit natuurlijk heel anders. Hetzelfde geldt voor landen in het Midden-Oosten, met name in vluchtelingenkampen. Een land als Syrië, waar het coronavirus ook al is opgedoken, is grotendeels verwoest en verscheurd door oorlog. Hoe moet zo’n land hiermee omgaan? Laten we hopen dat zij kunnen leren van hoe het niet moet en dat zij op tijd maatregelen nemen.

Ik feliciteer een vriendin uit Nijmegen met haar verjaardag en hoor dat zij corona heeft. Zij is heel ziek geweest, koorts en benauwd, maar ze voelt zich inmiddels weer beter maar zit nu in quarantaine. Lijkt me wel een treurige verjaardag zo… Dit is voor het eerst dat ik hoor dat iemand in mijn directe omgeving besmet is. Het voelt niet alsof het nu dichterbij komt, want je weet dat de kans dat je iemand met corona kent, steeds groter wordt. Toch voelt het wel als een bevestiging dat dit echt gebeurt. En het is dus niet zo dat alleen ouderen erdoor geraakt worden. Jongeren gaan er misschien niet snel aan dood, maar ze kunnen wel heel ziek worden. Ik las zelfs dat er een baby van 7 maanden corona had en dat er een kat in België was die ook dezelfde symptomen vertoonde. We kunnen er allemaal mee te maken krijgen. Toch ben ik wel heel blij dat ik in deze tijd in Nederland woon. Ik heb er vertrouwen in dat het kabinet de juiste keuzes maakt. Wij hebben een goed zorgsysteem, een goed sociaal stelsel en hebben daarnaast de financiële middelen om de schade die deze crisis gaat opleveren grotendeels te kunnen compenseren. Zodra wij de maatregelen van het kabinet opvolgen, maak ik mij geen zorgen.

Biologische bom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *