De natuur neemt het over

Donderdag 26 maart 2020

Tussen alle ellende door zie ik een video die ik heel symbolisch vind. Het begint met een aantal beelden van bekende plekken in de wereld die normaal gesproken krioelen van de mensen. En vervolgens beelden van dieren die plotseling op plekken opduiken, waar zij, uit angst voor de mens, normaal gesproken ver van wegblijven. Een strand in Lima, de hoofdstad van Peru, die wemelt van meeuwen en pelikanen. In de drukste stad van Chili (Santiago) loopt een poema door de straten. Door het centrum van Barcelona loopt een everzwijn. In de Betuwe loopt een wolf door een boomgaard. De Rijkswaterstaat waarschuwt voor dieren op wegen waar nu nauwelijks auto’s rijden. Het voelt een beetje alsof dieren hun plek op aarde aan het terugveroveren zijn. Wanneer de mens massaal wordt teruggeworpen door een virus, durven dieren zich steeds meer te vertonen op plekken die zo lang aan de mens hebben toebehoord. De natuur neemt het over, zei een vriendin van mij. Dat doet me denken aan de Amerikaanse serie ‘Zoo’ waarbij dieren langzaamaan ander gedrag gaan vertonen en in opstand komen tegen de mens. Geen idee of het klopt, wel een interessante gedachte.  

In de Tweede Kamer wordt minister Hugo de Jonge onder vuur genomen door de oppositieleiders over het feit dat hij niet kan garanderen dat de beddencapaciteit op de IC’s kan worden opgeschaald naar de noodzakelijk geachte 1600.

Het valt mij de laatste dagen steeds meer op dat met name jongeren de ernst van het coronavirus nog altijd niet in lijken te zien. Als ik buiten loop zijn de enige mensen die ik geen afstand zie houden jongeren. Ik heb het dan over de leeftijdscategorie van 16 tot ongeveer 23. In een inmiddels wereldwijd bekende video daagt de directeur Nationale Veiligheid van Suriname mensen uit om naar hun tequila party te gaan (doe het!) en dat ze de consequenties zullen merken. Ook in Nederland waren er, in elk geval afgelopen weekend, blijkbaar gewoon nog verjaardagen en feestjes. Ik begrijp dit echt niet. Inmiddels al een paar weken geleden vonden 900 studenten van vereniging Vindicat uit Groningen het een goed idee om gezellig te gaan wintersporten in Noord-Italië. In België liggen enkele jongeren die kortgeleden ‘lockdownparty’s’ gaven nu op de intensive care. Nog zoiets is de #CoronavirusChallenge, waarbij jongeren video’s van zichzelf plaatsen terwijl ze metrostoeltjes, trapleuningen etc. likten om te laten zien dat het allemaal wel meevalt met de coronacrisis. Saillant detail: het Amerikaanse meesterbrein achter deze ‘challenge’, inmiddels bekend als de toiletpotlikker, is inmiddels besmet met corona. Karma is niet vaak zo toepasselijk geweest. Een van zijn ‘volgers’ zag ik in gesprek met Dr. Phil. Ze zei onder andere dat corona een probleem is van oudere mensen, dat het haar dwarszit dat corona meer publiciteit krijgt dan zij en ze dreigde op Dr. Phil te gaan hoesten nadat hij haar op haar plek zette. Ik hoop dat dit soort mensen besmet raken en het niet overleven.

De natuur neemt het over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *