Een andere toon

Zondag 22 maart 2020

Rond 12:00 begint mijn telefoon plotseling te trillen en te piepen. Een NL-Alert: “Volg instructies Rijksoverheid: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona. Keep your distance to others.” Eigenlijk dacht ik dat dit een aankondiging zou zijn dat ook Nederland op slot zou gaan, en dan dit in een persconferentie toegelicht gaat worden. Dit bericht geeft mij desalniettemin het gevoel dat we richting een lockdown gaan. Niet omdat het aantal besmettingen en doden nou zo explosief stijgt. Elke dag zijn er meer besmettingen dan de dag ervoor en ook meer doden, maar ik heb het gevoel dat dit in lijn met de verwachtingen is. We kunnen het coronavirus niet stoppen, we moeten er alleen voor zorgen dat het zich niet te snel verspreid zodat de zorgcapaciteit het aan blijft kunnen. Maar dit NL-Alert, en de eerdere oproepen van Rutte en van RIVM directeur Jaap van Dissel, geven mij het gevoel dat bij in elk geval een deel van Nederland nog altijd niet is doorgedrongen dat we echt in een benarde positie terecht zijn gekomen.

De afgelopen week kwamen er op televisie en op social media veel leuke initiatieven voorbij, waarop Nederlanders lieten zien dat zij op een creatieve manier omgingen met de crisis.  Restaurants die afhaalrestaurants worden, sporten in huis, beeldbellen met vrienden, onderwijs op afstand etc. De toon was positief: ondanks de ellende, maken we er, met name binnenshuis, het beste van. Dit weekend is de toon anders. Vanuit ziekenhuizen komen indringende oproepen aan Nederlanders om je asjeblieft aan de regels te houden. Op steeds meer plekken zie ik deze oproep terugkomen, op social media, vanuit vrienden, op het nieuws, en bijvoorbeeld in de Albert Heijn en de Etos. Het Kattencafé in Nijmegen was veranderd in een afhaalcafé, maar zij zijn hier vandaag mee gestopt omdat er op deze manier alsnog mensen te dicht bij elkaar kwamen. Ik heb het gevoel dat de regering uit alle macht een lockdown probeert te voorkomen, maar dat dit onmogelijk is als wij Nederlanders ons op deze manier blijven gedragen. Ik denk dat de 1,5 meter regel toch te vaag is, er kan te makkelijk mee gesjoemeld worden en dat gebeurt dan ook.

In Duitsland heeft Merkel aangekondigd dat vanaf middernacht alle bijeenkomsten van meer dan twee personen verboden zijn (met uitzondering van gezinnen en huisgenoten). Dit wordt door de politie gehandhaafd. Volgens mij zou dit in Nederland ook geen gek idee zijn, met name het handhaven. Sommige mensen luisteren nou eenmaal alleen als er een straf volgt. Op deze manier maak je een eind aan al die mensen die (al dan niet sportend) in grote groepen samenkomen op het strand, in parken en in natuurgebieden. Tegelijkertijd kun je, als huisgenoten of gezin, nog wel naar buiten. Dit lijkt mij het laatste stadium voor een complete lockdown. Ik hoop dat hiervoor gekozen wordt, als het nodig is. Persoonlijk heb ik weinig moeite met het leven binnenshuis, en dus ook om me aan de regels te houden. Vandaag geeft Kati mij een sportlesje, met alle attributen die zij de afgelopen week heeft aangeschaft. We gaan ook skeeleren, en komen onderweg weer opvallend veel mensen tegen. Ook kopen we het Playstation 4 spel Crash Team Racing gekocht, de bijna exacte kopie van Mario Kart en hier vermaken wij ons kostelijk mee. Ook bestellen we vandaag weer eten bij Op Roose (die nog wel afhaal doen). Gisteravond hebben we cocktails gemaakt met wodka en aardbei/sinaasappelsap en The Purge gekeken. Wij vermaken ons nog wel even in ons appartement. Hopelijk geldt dit ook voor de rest van Nederland. 

Een andere toon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *