Grensgeval

Woensdag 25 maart 2020

Hoewel het aantal besmettingen, het aantal doden, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de IC allemaal de grootste stijging tot nu toe lieten zien, kwam het RIVM toch met goed nieuws. Het verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt namelijk af te remmen en besmette personen lijken het virus nog maar aan één andere persoon over te dragen, in plaats van twee of drie. Het komt vrij tegenstrijdig over, maar het is natuurlijk het verschil tussen wat je vandaag ziet en de langer termijn waar het RIVM naar kijkt. De realiteit van vandaag is dat er, naar verwachting, volgende week al een tekort aan IC-bedden zal zijn. Het probleem is ook dat mensen lang op de IC liggen, dus dat er alleen maar mensen bijkomen. Het effect van alle maatregelen gaan we pas in de komende weken zien. Volgens mij zou deze week pas het effect van de eerste maatregel, het geen handen schudden, zichtbaar moeten worden.

Over handen schudden gesproken, ik besefte vandaag dat ik eigenlijk best blij ben dat wij Rutte als premier hebben. Ik ben het politiek gezien vaak met hem oneens, maar als premier is hij betrouwbaar en daadkrachtig en heeft hij bewezen goed te kunnen handelen in crisissituaties. Het contrast met enkele andere wereldleiders is gigantisch. Trump gaf aan dat hij Pasen belangrijk vindt en dat met Pasen alles weer op gang moet komen in Amerika. Dit staat in schril contrast met het gigantische steunpakket (200 miljard!) voor de Amerikaanse economie. Dat zou dan toch niet nodig moeten zijn? Er is hierbij trouwens geen aandacht voor de 500,000 daklozen, die zonder enige bescherming moeten leven. Alleen al in New York zijn er de afgelopen 24 uur 30.000 besmettingen bijgekomen en dit verdubbelt elke drie dagen. De Braziliaanse president gaat nog een stap verder van Trump. Hij noemt het coronavirus een fantasieverhaal en vindt dat alle restricties zo snel mogelijk moeten worden teruggedraaid en dat mensen hun dagelijkse leven weer moeten oppakken. Opvallend is ook dat in Rusland Poetin het coronavirus wél heel serieus neemt en strenge maatregelen heeft genomen.

Sinds de strengere maatregelen merk ik op straat dat mensen zich beter aan de regels houden. Waar ik eerst zelf mijn best moest doen om niet te dicht bij mensen te komen, zie ik dat veel andere mensen hier nu ook op letten. De supermarkten hebben maatregelen genomen zodat er maar één persoon per tien vierkante meter binnen mag zijn en dit geeft ook meer rust. In een markt in Den Haag stikte het blijkbaar van de mensen, waardoor die markt nu door de burgemeester gesloten is. Ik verwacht dat dit in het weekend ook voor veel andere markten, parken en stranden gaat gelden.

Omdat we in een uitzonderlijke situatie zitten, zie je ook steeds bijzondere beelden in het nieuws en op social media verschijnen. In Mexico stuurde een man in quarantaine zijn chihuahua met een uitlegbriefje om zijn nek nar de supermarkt voor een zak chips (en het werkte). Een ander opvallend nieuwsbericht: acht weken cel voor coronahoester. Het zou een half jaar geleden toch ondenkbaar zijn geweest dat je de cel in moet vanwege hoesten? En een beeld van een propvolle Londense metro. Dat is op zich de normaalste zaak van de wereld maar niet nu. In Zeeland bellen mensen 112 als mensen te dicht bij elkaar komen. Dit was blijkbaar niet de bedoeling, zelfs niet in coronatijd. Het meest absurde nieuws kwam wat mij betreft uit Baarle, een dorpje op de grens met België. De grens loopt letterlijk door de plaatselijke Zeeman. Nederlanders mogen de Zeeman in maar de vierkante meters in de winkel die op Belgisch grondgebied zijn niet toegankelijk. Je vraagt je af wanneer Frans Bauer verschijnt, maar dit is blijkbaar echt waar. Klinkt erg Belgisch.

Grensgeval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *