Handhaven en boetes

Maandag 23 maart 2020

Het gevoel dat er iets aan zat te komen klopte, maar het is (nog) geen lockdown. In een persconferentie sloegen premier Rutte, minister van veiligheid en justitie Ferd Grapperhaus en ministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn (vandaag beëdigd als opvolger van Bruno Bruins), een buitengewoon serieuze en geïrriteerde toon aan. Grapperhaus: “Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand.” En: “je bent een aso als je nu een huisfeest geeft.” Zij wisten echter al dat woorden alleen niet voldoende zouden zijn en dus werden er maatregelen aangekondigd om de regels te handhaven en boetes uit de delen.

Ik merk dat ik zenuwachtig ben tijdens de persconferentie, alsof ik naar een sportwedstrijd zit te kijken. Ik ben echt bang dat we niet meer zomaar naar uiten mogen. Burgemeesters mogen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is en wanneer in een groep 3 of meer mensen geen afstand houden worden zij beboet, tot 400 euro voor individuen. Als winkels er niet voor zorgen dat mensen afstand kúnnen houden, riskeren zij een boete van 4000 euro. Daarnaast zijn tot 1 juni alle bijeenkomsten en evenementen verboden, ook bij minder dan 100 mensen. Het is geen verassing dat deze datum wordt verplaatst. Dit betekent automatisch dat grote evenementen als Koningsdag en 5 mei definitief afgelast kunnen worden, net als alle kleinere evenementen of (verjaardags)feesten. De lenteborrel die Kati en ik wilden houden (25 april) gaat hiermee ook definitief niet door. Thuis mag je namelijk maximaal 3 mensen op bezoek krijgen (ook liever niet).

Het klinkt misschien gek maar ik ben blij met deze harde maatregelen. Ik begon mij in toenemende mate te irriteren aan het gedrag van mensen. Vandaag in de supermarkt was het bijvoorbeeld een hels karwei om bij mensen uit te buurt te blijven. Deze handhaving is denk ik nodig en ik verwacht dat het gaat werken. En het geeft gelijk duidelijkheid over de periode tot in elk geval 1 juni. Dat wordt gewoon onszelf vermaken in huis en alleen naar buiten voor boodschappen of een wandelingetje. Prima wat mij betreft.

In de landen om ons heen zie je wisselende patronen. In China worden elke dag minder besmettingen en doden gemeld. In Wuhan, waar het kwaad zijn oorsprong heeft, worden al een aantal dagen helemaal geen besmettingen meer gemeld. In Italië is de situatie, nog altijd, nijpend maar er zijn het aantal besmettingen en doden neemt al twee dagen af in plaats van toe. Er was bovendien een succesverhaal van een 95-jarige Italiaanse vrouw die het coronavirus heeft overleefd.

Daar tegenover staat een kil beeld van legervoertuigen in de starten van Bergamo die doodskisten vervoeren. Het aantal doden is daar nu al boven de 6000 gekomen. In Frankrijk en met name Spanje nemen de cijfers nog altijd flink toe. In Engeland waren de pubs kort geleden nog open maar gaat nu in lockdown. In Wit-Rusland roept de president dat het coronavirus prima te bestrijden is met wodka. Er wordt daar daarom nog gewoon gevoetbald, als enige Europese land. In een aantal Aziatische landen zoals Hong Kong, Singapore en Taiwan leek de strenge en snelle aanpak van het virus zijn vruchten af te werpen, waardoor het aantal besmettingen en doden heel beperkt bleef. Toen ze daar de maatregelen overboord gooiden, kwam het coronavirus weer net zo hard terug. In Amerika is het chaos. Het zorgsysteem is daar heel slecht voorbereid op dit virus, veel Amerikanen hebben niet eens toegang tot zorg. Trump heeft tot kort geleden nog verkondigt dat dit ‘Chinese disease’ een ‘hoax’ is en dat hij niet mee wil in de hysterie. Daardoor is er veel te laat gereageerd. Om toch nog af te sluiten met een leuk buitenlands voorbeeld: een man in Cyprus die liever niet naar buiten gaat, en daarom zijn hond uitlaat met een drone. En de Nederlandse jongen van 16 die in coma lag, is weer bijgekomen. Goed om ook de positieve dingen te blijven zien.

Handhaven en boetes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *