Humor als medicijn

Dinsdag 31 maart 2020

Inmiddels zijn er meer dan 1000 doden in Nederland. Het corona gerelateerde nieuws is bijna niet meer bij te houden. Werkelijk alles wat er op dit moment gebeurt, en waar wij ons op dit moment mee bezighouden is op de een of andere manier gelinkt aan corona. De treurige en hoopvolle berichten wisselen elkaar in rap tempo af. Het is inmiddels zo vanzelfsprekend dat alles over corona gaat, dat ik soms zelfs vergeet dat het over corona gaat. Klinkt tegenstrijdig, ik weet het. Dat is het ook. Deze hele situatie is tegenstrijdig.

Het begint een vast ritueel te worden: het zaaltje in de tweede kamer, spreekgestoelten voor Rutte en één of meerdere belangrijke ministers en de inmiddels beroemde doventolk Irma die op een verhoging daarachter staat. Ik kan haar nog altijd niet los zien van de manier waarop zij ‘hamsteren’ uitbeeldde. De boodschap is helder: scholen, kinderopvangcentra en horecagelegenheden blijven tot en met 29 april (was 6 april) gesloten. Dat geldt dus ook voor RINO Zuid. Rutte adviseert met Pasen binnen te blijven en geen plannen te maken voor de meivakantie. Evenementen, zoals ook voetbalwedstrijden blijven tot 1 juni verboden. Minister de Jonge vertelt dat het spannend wordt of er de komende dagen genoeg bedden op de ic’s zijn en dat de zorg ‘piept en kraakt’. Rutte sluit een totale lockdown overigens nog steeds niet uit. Hoewel de ‘dagcijfers’ langzaam lijken af te vlakken, en de maatregelen een positief een voorzichtig positief beeld geven, is het nog altijd niet uitgesloten dat wij Italië en Spanje achterna gaan. De cijfers van vandaag zijn weinig hoopgevend: het hoogste aantal doden en ziekenhuisopnames op één dag en op dit moment na Italië en Spanje de derde plek als het gaat om hoogste aantal doden afgezet tegen het aantal inwoners. Positief is vooral het beeld in Brabant, waar de piek lijkt te zijn bereikt. De herstelverhalen hoor je nauwelijks maar vandaag was er een: een Nederlandse vrouw van 101 lag, besmet met het coronavirus, in het ziekenhuis maar is vandaag ontslagen en genezen verklaard.

We zullen voorlopig nog wel even zoet zijn met het coronavirus en de maatregelen en daarom is het belangrijk om, naast de harde realiteit, af en toe ook wat luchtigheid op te zoeken. Bovendien is het morgen 1 april. In een inmiddels bekende video vergeet een man, die aan het videobellen is met zijn collega’s, dat zijn camera aanstaat en hij blijkt naakt te zijn wanneer hij niets vermoedend opstaat. In dezelfde categorie verandert een baas, in gesprek met collega’s, zichzelf in een aardappel maar weet ze niet hoe ze dit ongedaan moet maken. In Engeland probeert een buurman ongezien zijn huis te verlaten, verkleed als struik. In een andere video proberen katten en honden over een steeds hoger wordende toren wc-rollen te springen, de zogenoemde #levelupchallenge. Twee puppies kijken hun ogen uit terwijl ze een gigantisch aquarium in Atlanta verkennen. Een Spaanse voetbalcommentator die overenthousiast een live verslag doet van de thuiswerkzaamheden van zijn vrouw. En last but not least: de video waarin Trump dagen achter elkaar het coronavirus bagatelliseert, om niet veel later te beweren dat hij al wist dat het een pandemie zou worden. Veel wat ik online voorbij zie komen, en grappig bedoeld is, vind ik overigens niet grappig. Ik vind het vooral grappig als mensen op een originele, zelfkritische manier met de situatie kunnen omgaan. Het is belangrijk om dingen niet te zwaar te maken, en te blijven lachen. Humor als medicijn.

Humor als medicijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *