Lekker belangrijk

Dinsdag 24 maart 2020

Nog nooit ben ik zo blij geweest met een afspraak bij de kapper. Mijn Chinese kapper was eigenlijk gesloten (sinds de maatregelen van gisteren), maar maakte een uitzondering voor vaste klanten. Mijn kapper draagt een mondkapje, checkt nogmaals of ik niet ziek ben en vraagt of ik mijn handen wil wassen. Ik heb duidelijk te maken met iemand die dit heel serieus neemt, en terecht. Mijn kapper vertelt dat in China in 80% van het land het normale leven weer grotendeels is hervat. Hoe lang zou het duren voordat dat hier weer kan? Ik moet contant betalen, omdat het pinapparaat niet gebruikt mag worden. Ik kan er de komende tijd qua haar in elk geval weer tegenaan. Dat is eerlijk gezegd iets waar ik mij gisteravond wel zorgen over maakte. Best bizar eigenlijk dat overal in de wereld mensen ziek worden en sterven, en dat je je toch zorgen maakt over zoiets kleins.

Ik merk vandaag tijdens mijn werk hetzelfde. Het loopt niet lekker, het schiet niet op. Ik merk dat ik gestrest raak, omdat ik weet hoeveel werk er is en ik voel me ook verantwoordelijk. Als ik in Eindhoven op kantoor was geweest, was ik even naar een leuke collega gelopen en had ik even kunnen ventileren of het over iets luchtigs hebben. Nu is dat veel lastiger. Elk moment dat ik niet aan het werk ben, voel ik mij schuldig. Ook omdat ik weet hoe hard andere collega’s werken. Maar waarom maak ik me zo druk? We doen wat we kunnen en iedereen begrijpt het als het in deze bizarre situatie niet helemaal lukt zoals we het gewild hadden. Je verliest je soms in je eigen bubbel, alsof er daarbuiten niks gaande is, wat eigenlijk alles in die bubbel in perspectief zet. Waar wij bij RINO Zuid tenminste nog onderwijs kunnen aanbieden, zijn voor de eindexamenleerlingen de eindexamens vandaag afgelast.

Een vriendin vraagt mij of ik ook heb gemerkt dat mensen minder appen. Dat valt mij eigenlijk al langer op. Met een paar mensen app ik veel, en dat zijn dan ook dieper gaande gesprekken. Met andere mensen is WhatsApp meer een middel om fysiek af te spreken. Nu dat fysieke afspreken niet meer kan, valt er weinig te appen. Sommige mensen zijn sowieso niet zo goed met appen. Eigenlijk had ik verwacht dat ik zelf meer behoefte zou hebben om met mensen te appen, omdat ik ze niet meer kan zien. Dit is eigenlijk niet echt het geval. Ik merk dat ik vooral behoefte heb om met een paar mensen, waarvan ik weet dat ze hetzelfde in het leven staan als ik, contact te hebben. Met de mensen waarmee ik het vooral had over weekenden, vakanties, eten, activiteiten, heb ik nu gewoon niet zoveel te bespreken.

Lekker belangrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *