Leven op 90m²

Donderdag 19 maart 2020

Normaal gesproken zou vandaag de dag zijn voor het weekend. Ik zou zaterdag een feestje hebben in Nijmegen, maar die is natuurlijk afgelast. Normaal is er een hele duidelijke grens tussen werk, in Eindhoven, en weekend, in Utrecht of waar ik dan ook maar heen zou gaan. Nu vindt ongeveer de hele week plaats op 90 vierkante meter, en dan met name aan onze witte keukentafel. Het enige verschil tussen werkdagen en weekend is dat ik op weekend dagen niet hoef te werken. Dit klinkt nogal logisch, maar niks is meer logisch in deze periode.

Sinds vandaag is China niet meer het land met de meeste doden door het coronavirus. In China staat het dodental op 3245, in Italië 3405. In de afgelopen 24 uur zijn er in Italië 427 doden bijgekomen. Het aantal besmettingen is met bijna 6000 gestegen tot 41.035. De noodtoestand is daar al een tijdje uitgeroepen en niemand mag de straat op. In Europa gaat het ene na het andere land over tot een lockdown of andere verregaande maatregelen. De grenzen van het Schengen gebied zijn gesloten en er is nauwelijks nog verkeer van personen mogelijk tussen landen. Toch valt dit allemaal in het niets bij de situatie in Italië, en dan met name Noord-Italië rondom Bergamo in de regio Lombardije. De cijfers van besmettingen en doden zijn ongekend, de extreme mate waarin beide cijfers blijven stijgen nog zorgwekkender. De ziekenhuizen kunnen de massale stroom aan ernstig zieke mensen niet meer aan.

Er gebeurt op dit moment zo ontzettend veel. Minister Bruins stortte gisteren letterlijk ter aarde en vandaag werd duidelijk dat hij aftreedt vanwege ernstige vermoeidheidsklachten. Dit klinkt behoorlijk als een burn-out. Mensen in belangrijke posities, zoals minister Bruins, moeten zo ontzettend hard werken dat het bijna onmenselijk is. En kun je vechten tegen dit coronamonster? Kunnen wij weerstand blijven bieden of neemt hij ons uiteindelijk allemaal te grazen?

Het afgelasten van grote evenementen is eigenlijk meer een voetnoot geworden, we nemen het ter kennisname aan. Vandaag werd bijvoorbeeld bekend dat de formule 1 race in Zandvoort (mei) is afgelast. Normaal zou ik er kapot van zijn, nu vraag ik mij eigenlijk af waarom ze hier nog zo lang over na hebben moeten denken. Al is het best snel, te bedenken dat een week geleden de Grand Prix van Australië van afgelopen zondag nog gewoon door zou gaan. Gisteren is het Songfestival (mei) in Nederland afgelast, waarschijnlijk naar vorig jaar. Had ik een kaartje voor, jammer. Maar volkomen logisch. Eerder deze week werd al het EK voetbal afgelast, die in juni zou plaatsvinden. Dit zou Europese landen de mogelijkheid bieden om hun nationale competities af te spelen. Ik vraag mij echt af of wij voor of in de zomer nog topsport gaan zien, al dan niet met publiek. Alle Vlaamse en Waalse wielerklassiekers en de Amstel Gold Race werden deze week ook afgelast. De organisatie van de Giro d’italia overweegt om de Giro in juni te laten starten. Totaal uitgesloten lijkt mij, zeker gezien de dramatische situatie in Italië.

Vandaag is ook bekend geworden dat verpleeghuizen hun deuren sluiten voor bezoek. Dit betekent dat ouderen, die in de laatste fase van hun leven zitten, geen bezoek meer mogen krijgen van hun dierbaren. Slechts voor ouderen die op het punt van overlijden staan kan een uitzondering worden gemaakt. Ik ben blij dat ik zelf geen ouder of grootouder in deze situatie heb, maar het lijkt me vreselijk. Er worden wel slimme dingen bedacht om via beeldbellen of apps contact te kunnen hebben, maar die fysieke aanwezigheid is heel belangrijk. Ook hoorde ik op het nieuws verhalen van mensen met psychische problematiek die heel slecht met deze situatie om kunnen gaan. Dit omdat zij weinig sociaal contact meer hebben, niet weten waar zij aan toe zijn en hun behandelaar niet meer kunnen zien. Ik besef me dat ik me gelukkig mag prijzen dat ik in een fijn huis woon, met een leuke vriendin en dat ik mijn werk op een andere manier kan voortzetten. Voor mij verandert er feitelijk niet zoveel. Het doet me pijn om te horen dat dit voor veel anderen wel geldt.

Leven op 90m²

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *