Naderende lockdown

Woensdag 18 maart 2020

Ik besef dat misschien wel het gekste van dit alles is dat ik al meerdere malen de neiging heb gehad om het eens te zijn met Geert Wilders. Vandaag pakte hij minister Bruno Bruins aan om het feit dat hij geen antwoord kon geven op de vragen: hoeveel mondkapjes hebben we nog? Hoeveel hebben we er nodig? Hoe zorgen we ervoor dat we er genoeg hebben? Na een aantal moeizame antwoorden stortte minister Bruins ter aarde. Later gaf hij aan een flauwte hebben gehad voor oververmoeidheid. Geert Wilders roept al langer dat de maatregelen van het kabinet, op advies van het RIVM, niet zwaar genoeg zijn. En tot nu toe heeft hij steeds gelijk gekregen. Het laatste voorbeeld was zijn kritiek op het openblijven van de scholen, waar een paar dagen later van werd teruggekrabbeld. Nu pleiten Wilders en Baudet, niet bepaald mijn favoriete politici, er al een tijde voor om over te gaan op een lockdown van Nederland. Landen als Italië, Frankrijk en België hebben deze maatregel al genomen. Het is interessant om te zien dat in elf dorpen in Italië, die op 23 februari al op slot gingen, er na 3 weken geen nieuwe besmettingen meer bij zijn gekomen. Bewijst dit dat een volledige lockdown werkt?

Wilders vindt dat Rutte met mensenlevens speelt met zijn groepsimmuniteit strategie. Rutte noemde maandag in zijn historische speech nadrukkelijk de term groepsimmuniteit, en liet doorschermen dat hier, op advies van inhoudelijke deskundigen, op wordt ingezet. Nu geeft hij aan dat dit niet het doel is, maar slechts een manier om het virus te kunnen controleren. Het doel is dat de zorg en de IC’s de corona golf aan blijven kunnen. Zolang dit lukt, is een totale lockdown niet gewenst. Dit wordt ondersteund door de directeur van het RIVM.

Ik heb het gevoel dat de lockdown eraan zit te komen. Hoewel het aantal besmettingen niet explosief toe blijft nemen, denk ik dat we niet achter kunnen blijven bij andere Europese landen die deze maatregel al hebben genomen. Ik blijf het gevoel hebben dat de maatregelen steeds net te laat komen, en dat Geert Wilders steeds gelijk krijgt. Als Geert Wilders nu zegt dat wij al over hadden moeten gaan op een lockdown, heeft hij dan niet weer gelijk? Lopen we ook nu weer achter de feiten aan? Ik moet eerlijk zeggen dat ik hoop dat het niet gaat gebeuren dat we alleen nog maar de deur uit mogen voor boodschappen of andere noodzakelijke dingen. Ik ben vandaag weer na het eten gaan wandelen met Kati, en dit is juist wat deze periode dragelijk maakt. Meer dingen kunnen doen waar je eerder geen tijd of energie voor had. Maar als we niet meer naar buiten mogen, is dit wel een ander verhaal. Ik heb die buitenlucht echt nodig.

Vandaag was ook de tweede officiële thuiswerkdag. Hoe surrealistisch het ook nog steeds voelt, we zijn nu bij RINO Zuid bezig om de fysieke lessen te vervangen voor online onderwijs. Ik heb gezoomd met een aantal collega’s over hoe we gebruik kunnen van zoom. En ik heb een webinar gevolgd over hoe je een webinar kunt gebruiken in Leerrijk. Ik merk dat de energie goed is. Er is een totaal onwerkelijke nieuwe situatie ontstaan, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we doen met z’n allen ons best om er het beste van te maken. Dit geeft mij energie. Waar ik vaak opzie tegen de volgende werkdag, vind ik het nu eigenlijk helemaal niet zo erg om morgen weer verder te gaan. Tot slot een toch wel historische mail van onze directeur, waarin hij nadrukkelijk oproept om thuis te werken, aangezien er meer dan het maximale aantal van vijf medewerkers aanwezig waren.Dat we dit ooit nog zouden meemaken.  

Naderende lockdown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *