Regels omzeilen

Zaterdag 21 maart 2020

Gisteren was het 20 maart, het officiële begin van de lente. De lente is altijd mijn favoriete seizoen geweest. Het wordt weer warmer, de natuur staat in bloei, volop festivals en de zomer ligt nog in het vooruitzicht. Nu is de situatie natuurlijk heel anders. Het lijkt erop dat mijn favoriete maanden grotendeels in rook opgaan.

Toch is het wel heel fijn dat we in deze periode naar buiten kunnen, maar dat is ook gelijk het struikelblok. Er zijn veel te veel mensen buiten, en zij houden zich kan niet altijd aan de 1,5 meter afstand regel. Overal hier in de buurt zie je mensen sporten en bootcampen. Nu dit niet meer in de sportschool kunnen sporten, zie je mensen sporten in parken, midden op straat of maken ze gebruik van objecten die daar niet voor bedoeld zijn (zoals toestellen in een speeltuin). Mensen zijn creatief in oplossingen te bedenken om actief bezig te blijven, maar houden zich hierbij niet aan de regels. Vlakbij ons, onder de brug, is kortgeleden toestellen gebouwd om te kunnen sporten. Het was hier de laatste dagen al steeds drukker maar vandaag waren er zeker 50 mensen. Met zo’n aantal is het onmogelijk om niet bij elkaar in de buurt te komen en je raakt steeds dezelfde objecten aan. Oftewel er is eigenlijk een soort outdoor sportschool ontstaan, die je niet kunt sluiten. Hoe los je dat op?

Mensen verzinnen altijd creatieve manieren om regels te kunnen omzeilen. Soms zijn dit grappige voorbeelden. In Spanje is al een tijdje sprake van een lockdown, niemand mag daar zonder goede reden naar buiten. Een man leek het wel veilig om in een dinosaurus-pak naar buiten te gaan. De politie dacht hier anders over maar kon het wel waarderen en gaf hem daarom een waarschuwing en geen boete. De hond uitlaten is natuurlijk noodzakelijk, maar dit wordt ruim geïnterpreteerd. Zo sleepte in Palencia een man een speelgoedhondje achter zich aan, ging in Girona iemand met een geit aan een halsband de straat op en probeerden anderen hetzelfde met varkens en vogels.

Van dingen die ik in Nederland zie en lees word ik minder vrolijk. Zo is het blijkbaar topdrukte bij stranden zoals Scheveningen en ook in natuurgebieden wemelt het van de mensen. Waar de treinen en bussen gedurende de week zo goed als leeg waren, meldt de NS dat het vandaag juist opvallend druk is in de treinen. De NS roept daarom op om slechts voor noodzakelijke reizen (lees: mensen die naar hun belangrijke werk moeten) de trein te nemen. Ik hoop toch echt dat mensen het nieuws rondom het corona-virus in de gaten houden en beseffen wat de ernst van de situatie is. Ik vraag me dit steeds meer af. Ik merk ook dat ik me steeds meer begin te irriteren aan alle ‘grappige’ berichten, memes, plaatjes en video’s op social media en in groepsapps. Wat humor op z’n tijd is juist in deze tijd goed en belangrijk, maar ik ga me steeds meer afvragen of de mensen die deze grappige dingen delen, ook de mensen zijn die het niet zo nauw nemen met de regels.

Regels omzeilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *