Wet markets

Vrijdag 20 maart 2020

Het begint nu toe wel akelig dichtbij te komen. Gisteren hoorde ik al van een vriend dat hij in quarantaine zit omdat hij vorige week in de trein zat bij een besmette Italiaan. Blijkbaar kunnen ze via je OV-chipkaart precies zien wanneer en met wie je in de trein hebt gezet, en zo kan de GGD je benaderen. Vandaag hoorde ik dat de schoonvader van een collega is positief is getest op corona. Hij ligt in coma in het ziekenhuis en het ziet er slecht uit. De zoon van mijn baas heeft corona gehad, maar is inmiddels weer hersteld.

De lijst van doden was tot nu toe vrij anoniem. Vandaag is de ‘magische’ grens van 100 doden geslecht. Het viel me op dat het aantal extra besmettingen in eerste instantie niet eens genoemd werd op het nieuws. Het aantal doden is inmiddels de 100 gepasseerd en er liggen nog eens 281 mensen op de intensive care. In Brabant is er een acuut probleem omdat daar het aantal mensen op de IC dagelijks bijna verdubbelt.

Mijn gevoel verandert voortdurend. Het ene moment heb ik de neiging om wat zwaarmoedig te worden, bij het zien van de cijfers die alsmaar op blijven lopen en bij het zien van de ellende in bijvoorbeeld Italiaanse ziekenhuizen. Het volgende moment, zoals vandaag tijdens het dagelijkse rondje wandelen, voelt het weer alsof dit alles uiteindelijk ergens goed voor zal zijn. Sowieso denk ik dat dit virus een reactie is van ‘de natuur’ op het geweld dat mensen de natuur en het klimaat in toenemende mate hebben aangedaan.

Ik las vandaag op aanraden van Kati een artikel van CNN, waarin wordt uitgelegd dat niet vleermuizen de oorzaak zijn van het ontstaan van een virus zoals het coronavirus, maar dat mensen hier zelf schuldig aan zijn. In het artikel wordt beschreven door biologen dat dieren, zoals vleermuizen, op hun eigen manier weerstand bieden aan virussen. Wanneer zij echter stress hebben zijn zij, net zoals mensen, vatbaarder voor virussen. In de Chinese zogenoemde ‘wet-markets’ worden allerlei soorten dieren onder slechte omstandigheden, en dicht op elkaar, in kooien gezet. Deze dieren staan onder stress, zijn daardoor vatbaarder voor virussen en zij kunnen bovendien de virussen op elkaar overdragen, en ook op mensen. De biologen geven aan dat virussen zoals het coronavirus al veel langer bestaan, maar doordat de mens zich in toenemende mate met de natuur bemoeit, en door de manier waarop de mens met bijvoorbeeld dieren omgaat, hebben virussen de kans om zich te ontwikkelen en uiteindelijk op mensen zelf te worden overgedragen. De biologen voorspellen daarom dat, wanneer er niks verandert, we nog veel meer virussen zoals het coronavirus kunnen verwachten.

Dit artikel bevestigt eigenlijk mijn gedachte dat wij als mensen eigenlijk onze verdiende loon krijgen. Het gebeurt de laatste tijd net iets te vaak dat wij te maken krijgen met natuurgeweld: de bosbranden in Australië door extreme droogte, stormen in Nederland die plotseling namen hebben, een aardbeving in Kroatië, de grootste bosbrand ooit in Nederland en nu dit allesverwoestende virus. Ik hoop dat, wanneer dit alles voorbij is, we gaan beseffen dat we ons gedrag echt moeten gaan aanpassen.

Die gedragsverandering zie je op veel gebieden al. Ik merk op mijn werk dat mijn collega’s en ik extra gemotiveerd zijn om ons onderwijs digitaal aan te bieden. Er komt een soort energie los, die er eerder niet was. Hoewel vrijdag eigenlijk mijn vrije dag is, heb ik de hele dag gewerkt om alternatieve online activiteiten te bouwen. Ik merk ook dat collega’s veel dankbaarder zijn dan normaal. Alles wat je doet, is goed en fijn. Alles wat niet lukt, is niet erg. Iedereen begrijpt er ook als er dingen niet goed gaan. We doen wat we kunnen. Onze directeur stuurde een mail waarin hij opvallend dankbaar was voor het werk wat zijn personeel levert. Eerder gaf hij aan: “wie weet waar dit toe gaat leiden. Wellicht ook in positieve zin.” Ik denk dat hij daarmee doelde op het thuiswerken, of in elk geval werken en communiceren op afstand. Crisis is vaak het perfecte moment voor verandering, omdat het niet anders kan en het vervolgens eigenlijk wel goed bevalt.

De vrijdag staat normaal gesproken in het teken van het inluiden van het weekend. Vorige week vrijdag waren de cafés en uitgaansgelegenheden nog gewoon open. Vandaag moet er een alternatief gevonden worden. Er waren bijvoorbeeld digitale vrijdagmiddagborrels. Bij Op Roose vonden ze het jammer als de biervoorraad over de datum zou gaan en besloten ze het voor relatief lage prijzen te verkopen. Wij als wijkbewoners konden met lege colaflessen, bidons of gieters vullen met bier. Het haalde zelfs het NOS journaal.

Koning Willem-Alexander gaf vandaag een toespraak op tv, voor het eerst sinds de MH-17 ramp. Hij had het over alertheid, solidariteit en warmte, over saamhorigheid en trots en dat we het coronavirus niet kunnen bestrijden maar het eenzaamheidsvirus wel. Hoewel het op zich een mooi verhaal was, vond ik het jammer dat hij het voorlas. Daardoor kwam het een beetje robotachtig over. Waarom niet gewoon vanuit je hart spreken? In het ergste geval maak je wat foutjes. Dat is toch menselijk? Heel Nederland is op dit moment aan het improviseren om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.

Wet markets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *