Spoorboekje

Zondag 10 mei 2020

Ondanks dat premier Rutte woensdagavond een versoepeling van de maatregelen voor de komende maanden aankondigde, wil ik beginnen met bovenstaande foto. Zoals ik al meerdere keren heb aangeven, heb ik het idee dat de maatregelen hier in de buurt niet echt worden nageleefd. Er zitten geen grote groepen bij elkaar, maar er zijn wel heel veel mensen buiten en er wordt vaak geen afstand gehouden. Des te mooier vind ik het beeld op de foto: zeven mannen op leeftijd die in een cirkel en op ruime afstand van elkaar in gesprek zijn. Het ontroert mij. Zo kan het dus ook! Ik twijfelde of ik de foto moest maken, omdat ik andere mensen niet het gevoel wil hebben dat ik ze aan het bespieden was, maar ik vond het belangrijk om dit vast te leggen. Deze mannen laten zien hoe wij ons de komende tijd moeten gaan gedragen in de anderhalvemetersamenleving: in contact, maar op afstand. Laten we dit voorbeeld volgen. Dan is de kans het grootst dat we snel weer leuke dingen kunnen gaan doen.

Woensdagavond is er weer zo’n ijkpunt in het coronaverhaal. Premier Rutte en minister Hugo de Jonge presenteren in een persconferentie een routekaart met daarin de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. Van tevoren hoop ik vooral dat de maatregelen niet te snel versoepeld zullen worden. Zoals ik vorige week aangaf, heb ik het gevoel dat landen als Spanje en Italië te snel gaan, met alle risico’s van dien. In Nederland hebben wij als rijk land de luxe dat het op slot houden van de samenleving minder rampzalige gevolgen heeft dan in bijvoorbeeld Zuid-Europese landen. Laten we dan asjeblieft ook voorzichtig zijn. Tegelijkertijd kan ik mij voorstellen dat het kabinet de signalen uit de samenleving niet lang meer kan negeren. In talkshows maken virologen plaats voor economen en ondernemers. Het gespreksonderwerp is niet meer het virus en het aantal patiënten op de IC’s maar wanneer en hoe we de maatschappij en de economie weer kunnen opstarten. Bedrijven die hun inkomsten in rook hebben zien opgaan staan, ondanks de overheidssteun, op omvallen. Jammer genoeg zijn bijvoorbeeld de Italiaanse restaurants Vapiano en Pinocchio al failliet. Pinocchio was één van mijn favoriete restaurants toen ik in Nijmegen studeerde. Lekker eten, betaalbaar en die karakteristieke bruine karaffen in het plafond. Vapiano ben ik vooral gaan waarderen sinds ik in Utrecht woon. Het mooie is dat je eten voor je neus wordt klaargemaakt. Dit is weer eens wat anders dan aan je tafeltje op je eten wachten. Beide iconische restaurants zijn niet meer. Hoeveel zullen er nog volgen? Dit is natuurlijk ook de spagaat waar het kabinet in zit. Het is voortdurend balanceren tussen de volksgezondheid en de zorgcapaciteit enerzijds en de economie anderzijds. Ik ben blij dat ik Rutte niet ben.

Rutte zelf vindt het volgens mij helemaal prima om op dit moment Rutte te zijn. Hij is als crisismanager helemaal in zijn element en lijkt alleen maar te groeien in zijn rol. Rutte begint zijn verhaal met de woorden: “Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf” en “zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord.” Wederom verstandige teksten. Toch worden er al behoorlijk wat versoepelingen aangekondigd. Vanaf morgen (11 mei) mogen de contactberoepen zoals kappers weer aan de slag, zijn buitensporten zonder fysiek contact zoals tennis weer toegestaan, kunnen bibliotheken weer open en mogen basisscholieren de helft van de tijd weer naar school. Vanaf 1 juni is er nog veel meer mogelijk. Het openbaar vervoer zal weer volgens normale dienstregeling rijden, middelbare scholieren mogen weer naar school en de terrassen mogen weer open, waarbij mensen verplicht aan een tafeltje moeten zitten en anderhalve meter afstand moeten houden. Daarnaast kunnen restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen hun deuren openen, waarbij reservering verplicht is, afstand moet worden gehouden en maximaal 30 mensen worden toegelaten. Vanaf 1 juli mogen vakantieparken en campings weer helemaal open en kunnen horecagelegenheden, bioscopen en theaters maximaal 100 mensen toelaten. Ook zijn kerkelijke bijeenkomsten, uitvaarten, congressen, en bruiloften tot 100 personen toegestaan.  

Tenslotte zijn vanaf 1 september alle sporten weer toegestaan en mogen sauna’s, sportscholen en casino’s weer open. Dit betekent ook dat de Eredivisie hervat mag worden, maar wel zonder publiek.

Met dit ‘spoorboekje’ kiest het Nederlandse kabinet ervoor om het voorbeeld van veel andere Europese landen te volgen. Voor veel mensen zal het belangrijk zijn om een perspectief te hebben, en persoonlijk ben ik daar ook blij mee. Tegelijkertijd is het een risico om mensen hoop te geven, omdat dit er ook toe kan leiden dat maatregelen die wél van kracht blijven minder goed nageleefd zullen worden. Rutte benadrukt meermaals dat deze route alleen gevolgd kan worden wanneer wij Nederlanders ons aan de gedragsregels blijven houden en onder voorwaarde dat het virus beheersbaar moet blijven. Wanneer het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bijvoorbeeld explosief toeneemt, als gevolg van de versoepelingen, kan ervoor worden gekozen om maatregelen te verlengen of terug te draaien. Na elk moment waarop maatregelen worden versoepeld, wordt daarom eerst afgewacht wat de consequenties zijn voor de zorg en de drukte op straat.

Wat mij betreft is dit een verstandig, uitgebalanceerd plan. Het is denk ik voorzichtig genoeg en tegelijkertijd biedt het wel hoop en perspectief. Alles wat er tot september weer mag, is te organiseren met anderhalve meter afstand. Contactberoepen hadden hun deuren volgens mij niet hoeven sluiten en buitensporten als tennis en golf hadden ook best door kunnen gaan. Horecagelegenheden, bioscopen, theaters etc. moeten ervoor kunnen zorgen dat mensen afstand van elkaar kunnen houden, zeker als dit er in het begin nog maar 30 zijn. Het is goed om te horen dat voetbalwedstrijden vanaf september zonder publiek worden gespeeld. Het belangrijkste lijkt mij om de ‘biologische bommen’ te voorkomen. Bij een voetbalwedstrijd zijn tienduizenden mensen aanwezig, net zoals bij grote festivals. Dit soort massale evenementen kunnen alles wat er de afgelopen tijd is opgebouwd, zo weer teniet doen. Ik ga er daarom vanuit dat we daarom in 2020 geen groot evenement meer gaan zien. Hugo de Jonge geeft aan dat dit pas weer kan wanneer er een vaccin is. Dat denk ik ook, maar hoe lang zal dat nog duren?

In het openbaar vervoer zijn ook veel mensen bij elkaar, maar dit zal toch op enig moment weer moeten worden opgestart. Er worden op dit moment tests gedaan met stickers op stoelen waar mensen niet mogen zitten en dat reizigers maar één kant op mogen lopen, zodat ze elkaar niet hoeven passeren. Een app waarbij je zitplekken kan reserveren, zou uitkomst kunnen bieden. Het belangrijkste zal zijn dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven werken, anders is het niet te doen. Persoonlijk vind ik het jammer dat alleen in het openbaar vervoer mondkapjes verplicht worden gesteld, en niet in andere publieke gelegenheden. Het bescherming die een mondkapje biedt schijnt nihil te zijn, maar ik denk dat het wél een psychologisch effect kan hebben. Stel je voor dat je op het terras zit, na een aantal biertjes of wijntjes, in de stralende zon met een paar vrienden. Je vergeet het coronavirus, omdat alles normaal lijkt. Mondkapjes zorgen ervoor dat je het coronavirus niet vergeet, ondanks dat je dat graag wil. Wanneer je overal om je heen mondkapjes ziet, ben je je denk ik bewuster van de situatie en zal je de maatregelen eerder naleven. Want daar ligt denk ik het grote probleem van de komende tijd: blijven Nederlanders zich aan de regels houden als langzaamaan ‘reguliere’ leven weer wordt opgestart? Ik heb daar grote vraagtekens bij. Wanneer het al zo lastig is om afstand te houden en sociaal contact te beperkten op het moment dat het echt moest, hoe gaat het dan als er juist steeds meer weer mag?

Het lijkt in elk geval duidelijk dat er voorlopig geen grote evenementen gaan plaatsvinden, althans niet in Nederland. In Frankrijk staat de Tour de France nu gepland voor eind augustus, mogelijk zonder publiek. Dit weekend had de Giro D´Italia van start moeten gaan, mijn favoriete wielerronde. Voor het eerst in het seizoen zie je echt hoe de grote mannen ervoor staan. En dat met de wetenschap dat de Tour de France en de Vuelta daarna nog volgen.

Bijna net zo leuk als volgen van de grote rondes, is het meespelen met Scorito. Je moet vooraf een selectie samenstellen van 20 renners, waarvan je er elke etappe 9 mag opstellen om punten te scoren. Het is vooraf altijd een enorme puzzel, wat het heel leuk maakt. Wie is er vorm? Welke renner mag voor zichzelf rijden? Wat is de ploegentactiek? En vooral: wie zijn de ‘pareltjes’ die relatief goedkoop zijn en toch veel punten gaan scoren? Ik besteed er altijd veel tijd aan om artikelen te lezen over de renners en voorbeschouwingen en uitslagen te bekijken. Waarschijnlijk mede daardoor lukt het me vaak om zo’n pareltje mee te nemen. Het lukt me daarom vaak om te winnen in de poules met vrienden en familie. Vorig jaar bij de Giro D’Italia viel alles op zijn plek en stond ik meerdere dagen op plek 1 van heel Scorito, met ruim 22.000 deelnemers. Het mooie was dat ik op dat moment op weekend was met de vrienden die ook meededen in de poule. Helaas hield ik het niet voor en eindigde ik uiteindelijk buiten de top100. Nu is er geen Giro, dus ook geen Scorito. Of toch wel? Scorito heeft op eigen initiatief een virtuele wielerronde bedacht: de Grand Tour. 21 etappes door Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië. Het is een soort combinatie van de Tour, de Vuelta de Giro en een aantal klassiekers want ook de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije staan op het programma. Mythische bergen als de Alpe d’Huez, de Tourmalet, L’Angliru en de Stelvio moeten worden bedwongen. Een heel leuk initiatief. Het voelt bijna alsof de Grand Tour echt verreden wordt. Er zitten wat gekke dingen in het script, maar het is best realistisch. De eerste week zit er nu net op en mijn team doet het goed. Morgen een rustdag in de Grand Tour. Helaas is voor mij de rust weer voorbij en moet ik morgen weer werken.

Spoorboekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *